We zijn niet allemaal jagers

Als je de toon in werkend Nederland analyseert. Als je ziet hoe het onderwijs is ingericht, dan krijgt je het idee dat iedereen een jager moet zijn. Dat iedereen moet jagen naar zijn eigen succes, jagen naar een baan, jagen naar de beste posities binnen organisaties, jagen naar de beste partner, etc. We jagen ons letterlijk te pletter en worden uiteindelijk een prooi. Een prooi die door instanties zoals het UWV opgejaagd worden te blijven jagen naar een baan. Nederland is een groot jachtveld geworden waar iedereen zowel jager als een prooi is geworden.

Zelfs op menselijke organen wordt jacht gemaakt!!

De stressthermometer van de BV Nederland staat diep in het rood

De balans is al lange tijd verstoord en de gevolgen worden steeds zichtbaarder. De telegraaf kopte van de week dat medewerkers horendol worden van alle eisen die aan ze gesteld worden. Zo balanceert volgens het CBS 1 op de 7 medewerkers op de rand van een burn-out. In de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar is de verhouding zelfs 1 op 5. De stressthermometer van de BV Nederland staat diep in het rood aldus de telegraaf.

Halbe Zijlstra zijn val

In de politiek is het al niet anders. Halbe Zijlstra zijn jacht naar roem leidde tot zijn val. Hij produceerde nep nieuws over Poetin. Rutte jaagt ook naar meer roem en macht en vindt liegen geen probleem zolang de BV Nederland er beter van wordt. Alles is geoorloofd op de jacht naar succes. Ben je niet succesvol dan ben je een lozer. Zo werd Sven Kramer zijn zesde plek op de 10 km omgeschreven als een trauma voor Sven.

Binnen organisaties is het tot rust komen en weer opladen voor de volgende jacht eruit gesneden

Er zijn mensen die goed gedijen als ze jagen. Ze zijn er voor gemaakt. Alleen is niet iedereen geschikt als jager. Er zijn ook mensen die graag voor jagers zorgen en ze koesteren. Wil een jager succesvol zijn en blijven dan is een stabiele achterban, een thuis waar een jager kan uitrusten voor zijn volgende jacht een welkome en noodzakelijke voorwaarde. Binnen organisaties is het tot rust komen en weer opladen voor de volgende jacht eruit gesneden.

Zorgdragers zorgen voor jagers, jagers zorgen voor zorgdragers

Mensen die kunnen zorgen en koesteren zijn net zo waardevol als de jagers. Zij zorgen dat jagers succesvol zijn en blijven. Een jager zorgt, door zijn jacht voor zijn zorgdragers. Als er geen zorgdragers meer zijn om voor te jagen dat wordt het jagen een verderfelijk iets. Niet langer dient het jagen een nobel doel maar is het verworden tot een ordinaire strijd naar roem die zijn weerga niet kent. De huidige staat van de wereld is daar het resultaat van.

Het wordt tijd dat we de balans herstellen in de jacht en zorgen voor elkaar

Het wordt tijd dat we de balans herstellen in het jagen en zorgen voor elkaar. Beide krachten versterken elkaar en zijn noodzakelijk. Het is de hoogste tijd, om mensen die niet jagen te gaan herwaarderen om hun zorgkwaliteiten. Ook mensen die niet jagen zijn zeer waardevol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s