Volkswagens dieselschandaal en mede aansprakelijkheid

Vandaag kopte de krant dat Volkswagen in een groot dieselschandaal is verzeild. Volkswagen heeft dit inmiddels ook toegegeven. Volkswagen blijkt software te hebben ontwikkeld waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen door de dieselauto’s werd beperkt als de voertuigen werden gecontroleerd. Eenmaal weer op de weg nam de uitstoot met 40% toe. Het gaat om 11 miljoen dieselauto’s die met deze software zijn uitgerust. De impact is gigantisch en de beurswaarde is met 27 miljard euro gekelderd.

Aftreden topman

Dit is geen incident. Zo zijn er de afgelopen jaren diverse grote concerns onderuit gegaan. De meest toegepaste actie is het aftreden van hun topman. En daarmee is de kous af. Wat mijn altijd bevreemd in dit soort situaties is, dat medewerkers die hebben meegewerkt en ervan af wisten niet aansprakelijk worden gesteld.

Medeverantwoordelijkheid

Zo zal een groot deel van het softwareteam op de hoogte zijn geweest want zij hebben de software geschreven. Dit geldt ook voor medewerkers die werkzaam zijn op de motoren proefstand. Zij hebben dit geweten vanwege het doen van uitlaatgas metingen. In principe is iedere medewerker die hieraan heeft meegewerkt medeverantwoordelijk. Ze hebben moedwillig de gezondheid van velen mensen benadeeld ten gunste van hun eigen portemonnee.

Medewerker mede aansprakelijk

Het zou Volkswagen sieren als ze elke medewerker die hiervan op te hoogte is geweest en er aan heeft meegewerkt mede aansprakelijk te stellen. Het zou een actie van gelijkwaardigheid zijn die past in deze tijd van professionaliseren van de medewerkers. Want het zijn niet meer de lopende band medewerkers van weleer.

Voorbeeldfunctie

Het zou een sterk waarschuwingssignaal zijn naar andere grote bedrijven waar medewerkers werken aan voor de burger schadelijke zaken. Het niet verantwoordelijk stellen van medewerkers past niet meer in deze tijd. Willen we een beter wereld dan dient iedereen van hoog tot laag mede verantwoordelijk en aansprakelijk te worden gesteld voor misstanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s