Vijfdaagse werkweek bij een bedrijf nog van deze tijd?

Voor veel werknemers is een vijfdaagse werkweek als vaste baan bij een bedrijf nog steeds het ideaal. Of dat ook werkelijk zo ideaal is in deze tijd valt te betwijfelen. Met de steeds korter wordende dienstverbanden en een toenemend diversiteit in werkzaamheden is een vijfdaagse werkweek bij een werkgever eerder een risico dan zekerheid verhogend. Vooral als iemand de 45 is gepasseerd.

45+

Stel iemand van 45+ werkt vijf jaar lang voor een gespecialiseerd bedrijf. De opgedane kennis kan vanwege de specialisatie niet elders worden ingezet. Zodra deze werknemer ontslagen wordt, is de kans op het vinden van een nieuwe baan vrij laag in een krimpende arbeidsmarkt door robotisering en automatisering. Deze werknemer heeft geen netwerk kunnen opbouwen of een deeltijdbaan ernaast om de risico’s te spreiden vanwege de vijfdaagse werkweek bij een werkgever.

Meerdere deeltijdbanen

Meerdere deeltijdbanen is wat dat betreft aantrekkelijker. Valt een van de deeltijdbanen weg, dan blijft de werknemer in het arbeidsritme en kan de vrijgekomen tijd gebruikt worden voor het zoeken naar een volgende deeltijdbaan. Met meerdere deeltijdbanen wordt de specialisatie gespreid wat helpt om sneller een volgende deeltijdbaan te vinden.

Hogere creativiteit

Veel bedrijven willen een werknemer exclusief voor zichzelf. Dat is niet meer van deze tijd gezien de permanente reorganisaties. Flexibiliteit wordt de norm en dat geldt voor beide partijen. Een bijkomende voordeel van meerdere banen is de toenemende creativiteit die ontstaat op de intersecties van de verschillende disciplines.

Werknemer en freelancer 

De werknemer van de toekomst zal steeds meer gaan lijken op een freelancer/zzp’er die voor verschillende werkgevers werkt. Een goed netwerk en meerdere werkgevers zorgen voor de meeste kansen op continuïteit. Het is dan wel belangrijk om vanuit de eigen kwaliteiten en talenten te werken en werkzaamheden verrichten die daarop aansluiten.

Ict technologie

De voortschrijdende ict technologie en steeds professionelere wordende werknemers maken het mogelijk om dit goed te organiseren. De vijfdaagse werkweek bij een bedrijf werken zal voor een steeds grotere groep werknemers steeds minder interessant worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s