Gelukkig zijn we de weg kwijt

“Gelukkig zijn we de weg kwijt” is misschien een vreemde titel in deze roerige tijd. Je zou verwachten dat, de weg kwijt zijn een slecht teken is, een voorbode voor onheil en rampen. Dat is het volgens mij juist niet. We zijn niet “de weg” kwijt maar raken een “kunstmatige weg” kwijt. Die kunstmatige weg heeft ons tot op een zekere hoogte welvaart gebracht. Dit ging wel ten koste van de natuur, saamhorigheid en vrijheid. De aarde is behoorlijk leeggeroofd, vervuilt en rijkdom is ongelijk verdeeld. Dit zorgt ervoor dat er over de gehele wereld onvrede en spanning heerst.

Illusie maakbare samenleving

Waarom ervaren we nu zoveel chaos en heeft het zover kunnen komen? Volgens mij is het zo dat we decennia lang onwetend zijn geweest wat we echt aan het doen waren. We leefden in een illusie dat we het leven naar onze hand konden zetten en er controle op hadden zonder nare gevolgen. De politiek en media speelden hierop in door die illusie in stand te houden. Er werd ons verteld dat ze alles onder controle hadden en we hun vooral moesten blijven volgen. Zolang de welvaart steeg leekt dat ook goed te gaan.

Internet opent de ogen

Door de opkomst van internet kwam hier een kentering in. Internet opende ons de ogen dat die welvaart ten koste ging van de natuur, welzijn van dieren en grote groepen mensen. We zagen veel armoede, ziekte, honger en kinderarbeid in opkomende economieën. Dit deed de illusie van een maakbare veilige wereld zonder nare gevolgen langzaam verdwijnen en wakkert de angst aan dat de verworven zekerheden geen zekerheden zijn.

Vluchtelingen

Dagelijks worden we gebombardeerd met berichten dat de “zekerheden” aan het wegvallen zijn ondanks krampachtige pogingen om die zekerheden in stand te houden. Zo verdampt gestaag het vermogen van pensioenfondsen, lopen de ziektekosten op, terwijl er minder zorg wordt geleverd en kampen we met een vluchtelingen probleem. Poging om de huidige weg te blijven vervolgen mislukken dan ook jammerlijk.

Kunstmatig weg

Het goede nieuws is dat we niet de weg kwijt zijn maar een kunstmatige weg. Een kunstmatige weg die gebaseerd is op schaarste, oorlog, armoe en ongelijkheid. Zolang we blijven vasthouden aan die kunstmatige weg zal de chaos toenemen. Laten we die kunstmatige weg los en gebruiken we al onze talenten om een duurzame weg te ontwikkelen dan zullen we tot ontdekking komen dat we de problemen de baas kunnen worden zonder nare gevolgen op de lange termijn.

Samenwerken

Als we wereldwijd gaan samenwerken en ons inzetten voor een betere samenleving i.p.v. elkaar als tegenstander zien dan zal de angst afnemen en komt er vertrouwen voor in de plaatst. Dat vertrouwen maakt de weg vrij om met al ons talent in combinatie met de huidige technieken nieuwe betere wegen te ontdekken. Kijken we later op deze periode terug dan zijn we blij dat we de weg zijn kwijt geraakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s