Van pleasen naar dienen

Waarom kan de ene leider met gemak een team inspireren terwijl de andere leider met vergelijkbaar gedrag dat niet lukt? Waarom kan een horkerige leider meer voor elkaar krijgen dan een leider met voorbeeldig gedrag? Hoe kan het dat de ene ouder met gemak kinderen opvoedt en de ander ermee worstelt? Deze vraag houdt veel mensen bezig.

Please maatschappij

We groeien op in een “please” maatschappij. Van jongs af aan wordt ons geleerd om te doen wat onze ouders, leraren, leiders en politici zeggen. Ons wordt afgeleerd om kritisch na te denken, te voelen en alleen maar te doen wat er aan ons gevraagd wordt. Als pleasers leren we veel energie te steken in andere mensen, zelfs als we daar weinig tot niets voor terugkrijgen. Je zou verwachten dat pleasers voor bijv. leidinggevenden en klanten ideaal zijn, want ze doen wat er gevraagd wordt. Er zit echter een adertje onder het gras als we “doen wat gevraagd wordt”. Veel leidinggevenden en klanten weten niet precies wat ze echt willen. Geef je ze wat je gevraag wordt, dan zijn ze vaak in je teleurgesteld.

Dienen

Mensen die dienen i.p.v. pleasen bereiken veel betere resultaten. Beide gedragingen lijken op elkaar maar de resultaten verschillen sterk van elkaar. De focus van een pleaser ligt op zijn eigen behoefte om geaccepteerd en aardig gevonden te worden terwijl de focus van een dienend persoon ligt op de behoefte van de ander. Door de focust op die ander zonder zichzelf te verliezen kan een dienend persoon, indien nodig de confrontatie aangaan om de werkelijke behoefte van de ander te achterhalen. Hierdoor bereikt een dienend persoon betere resultaten dan een pleaser. Een dienend persoon levert pas een dienst als hij/zij weet wat de werkelijke behoefte van de andere is en hij/zij in staat is om die dienst naar zijn eigen kwaliteit standaard te leveren.

Einde pleasen

De tijd van pleasen nadert zijn einde. De maatschappij vraagt om mensen die weten wat ze willen en die vanuit eigen kracht een dienst leveren die ergens toe leidt. Elkaar bezig houden met pleasen, teleurstellen en dingen doen wat geen waarde oplevert is niet meer van deze tijd. We zijn niet op de wereld om elkaar bezig te houden met zinloze zaken maar dingen te creëren die ons leven duurzaam aangenamer maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s