Trump manifesteert onze schaduw

Afgelopen jaar werden we getrakteerd op een prachtige voorbeeld van hoe de Jungiaanse schaduw zich presenteert in de wereld. Het Amerikaanse volk koos onverwacht voor Trump als president en dat laat de wereld niet onberoerd. Trump kan gezien worden als de schaduw van de westerse wereld. Het werelddeel die van zichzelf vindt dat ze oké zijn, zelfs beter zijn dan andere werelddelen. Alleen vergeet dit werelddeel om naar hun eigen balk in het eigen oog te kijken. Trump vertegenwoordigt de schaduw van de westerse wereld.

Wat is de schaduw?

De schaduw is door psycholoog Jung beschreven als het deel van het onbewuste waar mensen hun negatieve eigenschappen, emoties en gedachten verstoppen. Ze onderdrukken deze eigenschappen om zo geaccepteerd te worden door hun omgeving. Maar zoals met een strandbal onder water proberen te verstoppen, is het niet zonder gevolgen; zodra we meerdere strandballen tegelijk onder water proberen te houden lopen we het risico dat alle strandballen ineens uit het water in ons gezicht knallen.

Trump is de strandbal

Trump is de strandbal van de westerse wereld die ineens boven water komt en ons confronteert met ons hypocriete gedrag. Zolang we geld aan zaken verdienen als wapen verkoop, kinderarbeid, uitbuiting van de aarde vindt de westerse wereld dat nauwelijks een probleem. Migranten zijn oké zolang we er geld aan kunnen verdienen. Trump schut de wereld ineens wakker en maakt ons bewust hoe gevaarlijk ons huidige gedrag is voor de stabiliteit van de wereld. We blijken veel onverdraagzamer te zijn dan we dachten. Het is tijd om onze schaduwkant te omarmen en die niet meer langer verstoppen.

Demonen

Maar wat moeten we dan met onze schaduwzijde? We willen onze negatieve eigenschappen niet open en bloot stellen, maar we willen ze ook niet zodanig onderdrukken dat ze in stressvolle situaties als een duveltje uit een doosje naar boven komen. Onze schaduwkant koste wat kost verborgen houden lukt niet, het negatieve manifesteert zich dan zodanig dat onze persoonlijkheid door het donkere en demonische wordt overgenomen, met alle gevolgen van dien. Het beste is om ons tijdig bewust te worden van onze schaduw en het op een veilige manier tot uiting brengen.

Projecties

Onze projecties kunnen ons helpen om onze schaduw te leren kennen. Projecties komen tot stand via een onwillekeurige mechanisme van het ego; eigenschappen die we van onszelf niet accepteren, projecteren we op anderen. Hoe sterker we bijvoorbeeld overtuigd zijn van iemands wandaden, hoe groter de kans is dat we zelf schuldig zijn aan dezelfde misstappen. Zo zal iemand die zijn “botte” kant onderdrukt, anderen die zich bot gedragen als ongeciviliseerd bestempelen. Of als we zelf onbewust onze wens naar aandacht onderdrukken en geneigd zijn onszelf weg te cijferen we sneller anderen zullen beschuldigen van aandachttrekkerij.

Macht schaduwkant intomen

Om de macht van onze schaduw in te tomen is het belangrijk om verbinding te maken met onze schaduwkant te maken voordat het een eigen leven gaat leiden. Door onze projecties te observeren leren wij onze schaduw kennen. Doen we dat niet, dan komen negatieve eigenschappen en emoties als een duveltje uit een doosje op een ongelegen moment naar boven en zitten we met de gebakken peren. Hebben we eenmaal onze schaduwkant omarmt en geaccepteerd dan heeft Trump zijn tijd gediend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s