Iedereen is wel eens een “vluchteling”

Het aantal vluchtelingen dat vanuit oorlogsgebieden naar het westen vluchten, veroorzaakt de nodige commotie onder de bevolking. Er zijn mensen die deze vluchtelingen willen helpen en er zijn mensen die ze terug willen sturen naar het land waar ze vandaan kwamen. Die laatste groep mensen vindt dat de vluchtelingen zelf hun problemen maar moeten oplossen in hun eigen land.

Definitie vluchteling

Volgens wikipedia is een vluchteling iemand die zijn woongebied is ontvlucht uit vrees voor geweld of zijn leven. Trek je de definitie breder en je zou de definitie van vluchteling omschrijven als iemand die wegvlucht voor problemen dan komen er ineens heel veel vluchtelingen bij. We zijn allemaal wel eens een vluchteling. Wie vlucht er niet wel eens voor zijn problemen, verantwoordelijkheden, gevoelens, etc? In dat opzicht verschillen we niet zoveel van vluchtelingen die op de vlucht gaan voor geweld.

Nomaden

In het dierenrijk is vluchten heel normaal. Dieren ontvluchten gebieden, die door weersomstandigheden voedsel arm zijn geworden naar voedselrijke gebieden. In vroegere tijden trokken mensen ook op die wijze rond en werden nomaden genoemd. Deze mensen leefden in stammen en ze kenden geen landen met grenzen. De wereld was van iedereen.

Eigen mensen

Vele mensen in deze tijd voelen zich niet vrij om te doen wat ze het liefst zouden willen doen. Ze voelen zich niet vrij om vanuit hun talenten te werken. Het UWV bijv. jaagt mensen op om vooral te gaan werken voor de poen. Of je daar ongelukkig van wordt interesseert ze niet. De bank jaagt mensen het huis uit als ze niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Vele rijken laten hun geld vluchten naar belastingarme paradijzen.

Veiligheid

Het vluchten heeft vele vormen en dient dan ook in een veel breder perspectief te worden bekeken en aangepakt. Vanuit die benadering komen we dichter bij de werkelijke oorzaken van het vluchten voor geweld, gevoel, verantwoordelijkheid, etc. in deze wereld. Mensen die vluchten, voelen zich niet veilig. Onveiligheid is het grootste probleem. Als zelf mensen uit eigen land hun naasten opjagen zoals bijv. medewerkers van banken en UWV dat doen, hoe kan het dan veilig worden in de wereld? We leven met 7 miljard mensen die zich onveilig voelen t.o.v. van elkaar. Dat is de essentie van het vluchtelingen probleem.

Bij de wortel

Het begint met veiligheid voor iedereen zodat niemand meer hoeft te vluchten. Dat is minder moeilijk dan het lijkt. Het begint met het niet meer vluchten voor welk probleem dan ook maar ze daadwerkelijk onder ogen komen en bij de wortel aanpakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s