Transfersom overstap medewerkers

Veel bedrijven staan in de huidige conjunctuur niet te trappelen om jonge of onervaren medewerkers binnen te halen en op te leiden. Dit vanwege de grote kans dat jonge of onervaren medewerkers als ze eenmaal zijn opgeleid door andere bedrijven worden weggekaapt. Dit wordt bevorderd doordat een bedrijf dat jonge of onervaren opgeleide medewerkers bij een ander bedrijf wegkaapt, een hoger salaris kan bieden omdat het niet geïnvesteerd heeft in de opleiding.

Voetballerij

In de voetballerij is het gebruikelijk dat als een speler met een lopend contract overgaat van de een naar de ander voetbalploeg er een transfersom wordt betaald. Een deel van dat bedrag vloeit terug naar de clubs waar de spelers tussen hun 12e en 23e jaar zijn opgeleid. Dit zorgt ervoor dat de aanwas en kwaliteit van nieuwe jeugdspelers in stand blijft. Dit is zowel gunstig voor voetbalploegen die veel jonge voetballers opleiden als voor voetbalploegen die opgeleide voetballers binnen halen.

Ajax

Ajax heeft met zijn jeugdopleiding wereldfaam opgebouwd en verdient via een transfersom het geïnvesteerde bedrag terug en maken er zelfs winst op.

Transfersom medewerkers

Waarom zouden we een transfersom niet gaan toepassen bij de overstap van medewerker van het ene bedrijf naar het andere bedrijf? Bedrijven kunnen dan via een transfersom hun opleidingskosten weer terug krijgen zodat het interessant blijft om in jonge en onervaren medewerkers te investeren. Een tweede voordeel is dat een transfersom een rem zet op bedrijven die met een hoger salaris goed opgeleide wegkapen omdat ze een transfersom moeten betalen.

Conclusie

Een transfersysteem zal de instroom van jonge of onervaren medewerkers weer op gang brengen doordat de risico’s van investeringen in opleiding zijn verdwenen. Dit is vooral gunstig voor vergrijzende bedrijven die op deze wijze zich kunnen verjongen. Ook voor moeilijk invulbare vacatures loont het dan de moeite om jonge of onervaren medewerkers aan te nemen omdat de hoge opleidingskosten bij een eventuele overstap worden vereffend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s