Dromen zijn net rivieren

Dromen zijn net rivieren. De vorm ontstaat tijdens de stroming van hoog naar laag. Wil je een droom tot een succes maken, graaf dan niet een recht kanaal maar laat het ontstaan als een rivier. Want net als bij rivieren ligt alleen het begin en eindpunt vast en niet de vorm.

Dromen

Veel mensen hebben aan het begin van hun leven een droom. Een droom waarin ze zichzelf zien schitteren in het mooier maken van de wereld. Een droom realiseren geeft betekenis aan het leven. Jammer genoeg komen veel dromen niet uit en eindigen in een kater. Dat komt omdat dromen te letterlijk worden geïnterpreteerd. Het te letterlijk interpreteren van een droom kun je vergelijken met het graven van een kanaal waar de vorm en eindpunt vanaf het begin vastligt.

Leven is niet rechtlijnig

Het leven in onze westerse wereld lijkt op het graven van een kanaal. Het is vanaf de wieg tot aan de dood op en een lineaire wijze vastgelegd. Dat is een onnatuurlijk van leven want rechte lijnen komen niet voor in de natuur. Het leven ontwikkelt zich niet zo rechtlijnig als het graven van een kanaal. Het leven ontwikkelt zich als een rivier waarvan de vorm tijdens het stromen van hoog naar laag ontstaat. Een rivier neemt de gemakkelijkste weg en als het een obstakel tegen komt, dan gaat het er omheen. Als de bedding verplaatst dan verplaatst de rivier mee. Een rivier maakt optimaal gebruik van zijn omgeving.

Leven is als een rivier

Met succes een droom realiseren lijkt op het ontstaan van een rivier. Niets ligt vast. Alleen het begin en het eindpunt. Verandert de positie van het laagste punt tijdens het ontstaan van de rivier, dan nog bereikt de rivier zijn einddoel. Een droom is als een stip op de horizon en kun je vergelijken met het laagste punt van de rivier.

Brexit

Een voorbeeld van een droom die dreigt vast te lopen is die van de Europese unie. De beleidsmakers van de Europese unie benaderen deze droom als het graven van een recht kanaal. Elk obstakel dat tijdens het graven opdoemt dient te worden verwijderd, desnoods met dynamiet wat leidde tot een Brexit. Zoals een kanaal zijn verbinding met zijn omgeving verliest, zo verliest de EU zijn verbinding met de Europeanen. Een rivier behoudt de verbinding met zijn omgeving ook al verandert de omgeving. Als de beleidsmakers van de EU het bouwen van de EU benaderen als het ontstaan van een rivier, dan wordt de droom van de EU een succes.

Dromen zijn net rivieren

Dromen zijn net rivieren. De vorm ontstaat tijdens de stroming van hoog naar laag. Wil je een droom tot een succes maken, graaf dan niet een recht kanaal maar laat het ontstaan als een rivier. Want net als bij rivieren ligt alleen het begin en eindpunt vast en niet de vorm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s