Tolereren is nog geen accepteren

Nederland staat bekend als een tolerant land. Een land dat veel culturen en “afwijkende” gedragingen tolereert. Vooral op het gebied van drugs, relaties, buitenlanders en geloven hebben we een faam opgebouwd met tolerantie. Dat heeft ons veel gebracht. In het huidige tijdsgewricht zien we dat tolerantie ook zijn beperkingen heeft. Een deel van de bevolking wil dat de teugels strakker worden aangetrokken en een ander deel wil meer verdraagzaamheid. Deze twee bewegingen lijken tegenovergesteld als je ze bekijkt vanuit de bril van tolerantie.

Tolerantie is begrensd

Tolereren is zwart/wit. Van de een op andere dag zijn buitenlanders, andere gelovigen en anders denkende ineens een bedreiging die zo snel mogelijk dient te worden verwijderd uit het blikveld. Politieke partijen maken daar dankbaar gebruik van door te suggereren dat de grenzen van tolerantie zijn overschreden en dat zij dat wel even zullen terugdraaien.

Bril van acceptatie

Tolerantie en acceptatie lijken qua gedrag en houding op elkaar. Als je iemand zijn gedrag tolereert wil dat nog niet zeggen dat je dat accepteert. Je duldt iemands gedrag totdat het geduld op is. Tolereren is dus niet duurzaam. Het is begrensd. Accepteren gaat dieper dan tolereren. Tolerantie is op gedragsniveau en acceptatie is op overtuigingsniveau. Zou je huidige spanningen in de maatschappij met de bril van acceptatie bekijken i.p.v. tolerantie dan blijken de tegenstellingen in de maatschappij goed verenigbaar te zijn.

Accepteren is actief, tolereren is passief

Groot nadeel van tolereren is dat het niet om kan gaan met complexiteit. Tolereren is passief. Accepteren daar en tegen is actief. Door je negatieve gevoelens over iemands gedrag, geloof of houding te accepteren geeft je ruimte om die gevoelens te voelen. Door het toelaten van je gevoelens ontstaan er meerdere inzichten. Dit schept ruimte voor meerdere oplossingen voor een ontstane situatie. Die ontstane ruimte zorgt ervoor dat je wezenlijk contact kan maken met de ander. Dit opent de weg voor duurzame oplossingen. Acceptatie kan omgaan met complexiteit.

Verbinding en verschillen

Stel je accepteert dat buitenlanders andere gedragingen en voorkeuren hebben en dat dit effect heeft op jouw gevoelens. Door je gevoelens daarover te accepteren en te onderzoeken i.p.v. te onderdrukken krijgt je meer inzicht in wat je belangrijk vindt en wat je stoort. Deze inzichten zorgen ervoor dat je met nuance naar buitenlanders gaat kijken. Ineens ga je zien dat je ook veel overeenkomsten met ze hebt naast de verschillen. Door verbinding te maken op de overeenkomsten ontstaat er ruimte voor het maken van afspraken hoe om te gaan met de verschillen. Buitenlanders voelen zich daardoor gekend en gaan open staan voor het maken van afspraken. Op deze wijze ontstaat er een prettiger samenleving waar begrip voor elkaars is en ruimte voor de verschillen.

Vruchten plukken van de verschillen

Laten we stoppen met elkaar te tolereren en beginnen met elkaar te accepteren. Dat biedt ruimte voor echte verbinding op de overeenkomsten en kunnen we vruchten plukken door gebruik te maken van elkaars verschillen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s