Opgelegd leiderschap is onnatuurlijk

De discussie rond leiderschap zal ook in 2016 in volle hevigheid door blijven gaan. Er is een volkswijsheid die zegt dat als er veel wordt gesproken over een onderwerp het dan nog niet goed wordt begrepen. Zo ook leiderschap, waar ik gezellig aan mee doe. De veel gevoerde discussie gaat voorbij aan het feit dat het huidige leiderschap voornamelijk is opgelegd. Een leider wordt niet door de groep zelf aangesteld maar door de top wat onnatuurlijk gedrag is. Het is te vergelijken met het aanstellen van een leider van een volksstam in centraal Afrika met een MBA opleiding die nog nooit in Afrika is geweest. Ik zou me als stamlid niet veilig voelen als er een leeuw op ons pad kom en ik moet de orders van mijn leider volgen die nog nooit een leeuw gezien heeft. Dit is wel de dagelijkse praktijk binnen veel organisaties.

Onnatuurlijk gedrag

Juiste die werkwijze zou wel eens het grootste struikelblok binnen organisaties kunnen zijn. De aller belangrijkste vaardigheid van een leider is het creëren van veiligheid, inspireren van zijn medewerkers en het kennen van de context waarin zijn medewerkers werken. Een leider dient daarom eerst zijn omgeving te hebben doorleeft zodat hij de context begrijpt waarin zijn medewerkers werken. Dat bereik je niet door iemand van buitenaf als leider aan een team toe te voegen. Beter is het om een team zelf zijn leider aan te laten wijzen die al jaren werkzaam is binnen het team. Want die leider kent zijn teamleden en de business goed. Hierdoor krijgt een leider op natuurlijke wijze het vertrouwen van zijn medewerkers zonder een kunstje te hoeven doen.

Mac Donalds medewerker

Een goed voorbeeld van kunstmatig leiderschap is hoe een medewerker van Mac Donalds na een heldendaad werd ontslagen. McDonalds-medewerker Ovidiu van den Berg uit Rotterdam werd ontslagen na het verrichten van een heldendaad. Volgens hem omdat hij ingreep toen een vrouw zwaar werd mishandeld in de zaak. Juist een medewerker die een uitzonderlijke daad deed in klantvriendelijkheid door zijn klant te beschermen wordt op straat gezet. Wat voor signaal geeft de top van Mac Donalds aan zijn medewerkers en zijn klanten? Kennen zij wel de context waar hun medewerkers in werken? Zou een leidinggevende die jaren op de vloer heeft rondgelopen die door zijn medewerkers zou zijn geselecteerd hetzelfde hebben gedaan?

Natuurlijk leiderschap

Laten we het in 2016 eens anders gaan doen en stoppen met opgelegd leiderschap. Laten we leren van de natuur waar een leider op natuurlijke wijze door een groep wordt aangewezen. De groep weet als geen ander welk persoon de meeste kennis en kunde heeft om hun te leiden. De nog ontbrekende vaardigheden kun je vervolgens d.m.v. training en coaching ontwikkelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s