Zachtmoedige leiders zullen de aarde beërven

2000 geleden werd dienend leiderschap al voorspeld!

In een bijbels citaat staat geschreven dat zachtmoedigen de aarde zullen beërven. Een uitspraak die menig scepticus en waarschijnlijk ook veel weldenkende mensen hun voorhoofd doet fronsen. Zachtheid wordt door veel mensen als een mooie maar ook als een zwak en slappe eigenschap gezien. Hedendaagse leiders doen juist hun best om krachtig over te komen door harde uitspraken en maatregelen te nemen zoals het terug sturen van vluchtelingen.

Trump, Rutte en Geert

Laatst balde onze minister president zijn vuisten naar Erdogan en dat leverde hem een aantal extra zetels op. Geert Wilders is er ook niet vies van om zich te profileren als een sterke leider die wel even orde op zaken zal zetten in Nederland. Trump, de Amerikaanse president schuwt harde woorden en stevige maatregelen ook niet. Leiders en managers binnen bedrijven regeren graag als alfa mannen om hun medewerkers in het gareel te houden. Het Bijbelse citaat, dat zachtmoedigen de aarde zullen beërven staat dan ook in schril contrast met hoe de huidige wereld geleid wordt.

Dienend leiderschap in opmars

Het klinkt zelfs een beetje lachwekkend als je deze citaat vandaag de dag aanhaalt als toekomstbeeld. Toch is het minder lachwekkend dan je zou denken. Dienend leiderschap is de laatste jaren bezig met een opmars en verdringt stap voor stap de alfa mannen die hun medewerkers graag onder de knoet houden. Zoem je in op de elementen van dienend leiderschap en ontleed je zachtmoedigheid dan zie je opeens verbanden.

Zachtmoedigheid is kracht

Een zachtmoedige leider is niet per definitie zwak of slap. Eerder het tegendeel. Deze leider heeft de moed om vanuit zijn eigen visie en gevoel leiding te geven in een steeds chaotischer wordende wereld. Deze leider heeft de moed om geldende regels naast zich neer te leggen, de wetenschap niet al te serieus te nemen en veel management theorieën overboord te gooien. Deze leider vaart op zijn persoonlijke missie, gevoel en kwaliteiten en prefereert dat boven alles. Hiermee inspireert deze leider zijn medewerkers en geeft ze het voorbeeld om vanuit hun eigen gevoel en talenten te werken.

Leider, manager en coach

Dit komt overheen met de eigenschappen die aan dienende leiders wordt toegeschreven. Een dienend leider geeft richting, coach zijn medewerkers naar persoonlijk leiderschap en indien nodig, organiseert het op organische wijze zijn organisatie. Dienende leiders zijn de zachtmoedige leiders die millennia terug al zijn voorspeld.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s