Game over, next level

Het dagelijkse leven kun je vergelijken met een computerspel. Computerspellen zijn opgebouwd uit verschillende niveaus met bijhorende mogelijkheden en snelheid. De verschillende niveaus zorgen ervoor dat het spel leuk blijft om te spelen. Het beginners niveau bestaat uit eenvoudige mogelijkheden met een lage snelheid. Zo kun je het spel zonder al teveel frustraties onder de knie krijgen. Heb je een niveau eenmaal onder de knie dan ga je door naar een hoger niveau met meer mogelijkheden en hogere snelheid wat ervoor zorgt dat je blijft door spelen.

Verschillende niveaus

Dit mechanisme zie je terug in het leven. In je eerste levensjaren is je leven overzichtelijk en gestructureerd. Veel zaken worden door je ouders en maatschappij geregeld. In de loop der jaren treden je ouders en maatschappij terug en neem je meer ruimte in om je te kunnen ontplooien. Je bepaalt zelf hoe snel je groeit. Zo zijn er mensen die in korte tijd vele niveaus groeien of die lang op een niveau blijven spelen.

Wereld spel

Wereldwijd spelen we een vergelijkbaar spel. In de prehistorie had de mens weinig variabelen en ging de tijd traag. Collectieve ontwikkelingen namen eeuwen in beslag. Voorbeelden van niveaus zijn; stenen tijdperk, bronstijd, ijzertijd en industrieel tijdperk. Het huidige niveau, waar we wereldwijd in spelen is zich aan het afsluiten. We zijn toe aan de “next level”. Grootste kenmerk van het huidige afsluitende niveau is de polariteit. Bekende polariteiten zijn; zwart/wit, leider/volger, arm/rijk, obese/ondervoeding, vertrouwen/wantrouwen, ondernemers/vakbonden, etc.

Einde polariteit

Het zich ontvouwende nieuwe niveau heeft meer mogelijkheden en een hogere snelheid. Grootste verschil met het vorige niveau is de overgang van polariteit naar eenheid. Dit zorgt ervoor dat de verkregen vaardigheden niet meer de resultaten opleveren van weleer. Het is tijd voor nieuwe vaardigheden die passen bij dit nieuwe niveau. Zo zullen we ons onderscheidend vermogen moeten verhogen, leren omgaan met paradoxen, in ons eigen kracht staan, leren cocreëren, leven in het nu, etc.

Van Gaal en Mourinho

Zeer recent werd Mourinho, een succesvol trainer van Chelsea ontslagen. Het zelfde lot lijkt ook voor van Gaal te gaan gelden. Beide trainers staan bekend om hun krachtige controle en discipline waarmee ze veel succes hebben bereikt. Alleen werkt dat niet meer in deze tijd. Tijdens de laatste training onder Mourinho liep het zelfs volledig uit de hand en ontstond er een knokpartij tussen diverse spelers van het eerste team en een jeugdploeg. Hun polariserende wijze van een team aansturen werkt nu averechts. Trainers als Wim Jonk en Ronald de Boer hanteren steeds meer de nieuwe spelregels door vanuit hun hart te werken en zijn daar succesvol mee.

 Obama, Putin en Trudeau

Twee bekende leiders, Obama en Putin beginnen de nieuwe spelregels eigen te maken. Ze weerstaan de druk en provocaties die o.a. oligarchen, Netanyahu en Erdogan op hen leggen om WOIII te ontketenen. Hun tact, beheersing, focus op eenheid en samenwerking achter de schermen zorgt ervoor dat ondanks de chaos het stap voor stap de goede kant op gaat. De nieuwe president van Canada, Trudeau is ook uit hetzelfde hout gesneden. Hij heeft een regering samengesteld met vertegenwoordigers van alle groeperingen in Canada en streeft naar eenheid en samenwerking.

Genieten

Net zoals in een spel is de overgang van het ene niveau naar het andere niveau het lastigste. Zijn we eenmaal een beetje thuis op het nieuwe niveau dan gaat het een stuk gemakkelijker en kunnen we weer gaan genieten van het spel. Er komen steeds meer signalen van spelers die bekend raken met de spelregels van deze tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s