Laat jij je bedriegen?

“Mensen willen bedrogen worden” is een uitspraak die ik van jongs af aan mee kreeg van mijn vader. In de tijd dat mijn vader boer was, werd hij regelmatig bezocht door vertegenwoordigers van zaaigoed, bestrijdingsmiddelen, verzekeringen, tractoren, machines, etc. De vertegenwoordigers vertelden allemaal mooie verhalen over wat hun producten voor mijn vader konden betekenen. Het ene verhaal was nog mooier dan het andere verhaal. Vooral als er een gewas was met een probleem dan waren die mooie verhalen met een goed einde heel verleidelijk voor mijn vader om daar in te willen geloven. Toen leerde ik de valkuil dat je jezelf sneller bedriegt dan je denkt, als je het lastig hebt in je leven.

We geloven graag in sprookjes met een goed einde

Net als kinderen geloven we graag in sprookjes met een goed einde. Als het even tegenzit is kiezen voor een simpele oplossing heel verleidelijk. We zien dagelijks op het nieuws hoe politici ons willen doen denken dat complexe problemen als het klimaat, migratie, ziektekosten, etc. met simpele oplossingen kunnen worden opgelost. De behoefte aan een simpele oplossing neemt toe als het probleem complex wordt. Al levert de oplossing niet het gewenste resultaat, het nemen van actie geeft toch rust. Deze wijze van zelfbedrog ligt ook aan de basis van de druk druk druk maatschappij.

Internet, de nieuwe verhalenmachine

De verhalenvertellers van weleer; politiek, wetenschap, opleidingen en bedrijven zijn van hun voetstuk gevallen. Internet, de nieuwe verhalenmachine vangt dat gat op en overstelpt ons met een veelvoud aan verhalen. Verhalen als; afslanken, sporten, netwerken, social media, gezonde voeding, personal branding, jezelf worden, etc. vertellen ons hoe we daarmee succesvol kunnen worden.

De kans jezelf kwijt te raken in al die verhalen is nog nooit zo groot geweest. Het oplopend ziekteverzuim, burn-out symptomen, aantal zelfmoorden, verwarde personen, etc. zijn daar een uiting van. Velen raken verstrikt in al die verhalen.

De waarheid is confronterend

De grootste bedrieger ben je namelijk zelf. Je bent zelf verantwoordelijk voor wiens verhaal je geloofd en navolgt.

Waarom laten mensen zich zo gemakkelijk bedriegen? Is de waarheid zo confronterend dat je laten bedriegen een betere optie is? De bedrieger presenteert zich als een persoon die jouw verlangen het beste kan vervullen.Ware bedriegers dwingen ons nergens toe; ze maken ons medeplichtig aan onze eigen ondergang. Ook bedriegen we vaak onszelf door bv een relatie met iemand aan te gaan die ons niet leuk vindt. Het is ons eigen verlangen, het wensdenken dat ons vatbaar maakt voor zelfbedrog.

Volledige verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven

Blijkbaar levert jezelf bedriegen je wat op. Anders zou je het niet doen. Het grote voordeel van je laten bedriegen is dat het rust geeft en de pijn verzacht, die de rauwe waarheid bij je oproept. Als je de gedachte toelaat dat de wereld een plek is waar je op niemand kunt vertrouwen behalve op jezelf is dat wel heel confronterend en beangstigend. Pas als je op jezelf vertrouwd, kun je op anderen vertrouwen. Volledige verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven is niet gemakkelijk. Het is wel de weg voor duurzaam geluk.

Alleen jij bent in staat om te achterhalen, hoe jij jezelf keer op keer bedriegt door je geloof en overtuigingssysteem te onderzoeken. Dat is geen eenvoudige klus maar wel de weg naar het vinden van je eigen waarheid en geluk.

Leven met een missie zonder verhalen

Onze ego is vatbaar voor mooie verleidelijke verhalen. Ons ego smacht naar mooie verhalen en als ze niet voorhanden zijn, creëert het ze zelf. Verhalen over hoe iemands dagelijkse problemen voortvloeien uit trauma’s uit zijn verleden om ze daarmee te ontvluchten komen veelvuldig voor. Het loslaten van je ego’s behoefte aan verhalen is een grootse uitdaging. Je hart aan het roer zetten met je ego als dienaar, dan leef je in het NU vanuit je persoonlijke missie zonder verhalen. Dat geeft je kracht, authenticiteit en innerlijke vrede.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s