Faillissement van de hiërarchie

Zowel op macro als op micro niveau wordt het faillissement van hiërarchische organisaties steeds duidelijker. Verwoede pogingen om de hiërarchie in stand te houden zijn gedoemd om te mislukken. Dat velen nog niet overtuigd zijn van dat faillissement mogen duidelijk zijn. Zowel de top als de lagen eronder hebben nog sterk de neiging om de huidige problemen op een hiërarchische wijze op te lossen. Zowel burgers als medewerkers zijn naarstig op zoek naar een leider die hun problemen oplost en leiders zijn op zoek naar allerlei soorten leiderschap om hun invloed te kunnen blijven uit oefenen en de illusie in stand houden dat zij de problemen kunnen oplossen.

Heterarchie

Dit mag niet meer baten. Het tijdperk van hiërarchie is bijna voorbij en wordt zoetjes aan vervangen door heterarchie. In een heterarchische organisaties zijn afdelingen niet in een verhouding van hoger en lager, maar staan min of meer gelijkwaardig naast elkaar. Heterarchie staat voor zelfbestuur en zelfbestemming en benadrukt decentrale en bottom-up-beslissingen. Iedere deelnemer van een heterarchische organisatie is dus tegelijkertijd manager van deze organisatie.

Schijn zelfstandigheid

Om dit te realiseren dienen alle betrokkenen hun oude gedrag, dat gebaseerd is op hiërarchie te transformeren naar gedrag dat past bij heterarchie, namelijk zelfstandigheid en ondernemerschap. Zelfstandigheid is niet alles zelf doen maar kunnen inschatten of je iets zelf kunt doen of dat je iemand om hulp moet vragen en aan wie je die hulpvraag kunt vragen. Veel medewerkers die als zelfstandig worden gezien zijn dat helemaal niet omdat ze niet de juiste hulpvraag aan de juiste persoon weten te stellen. Het is meer een vorm van schijn zelfstandigheid wat ze isoleert van hun omgeving.

Ondernemerschap

Dit competentie ondernemerschap is nauw verweven met zelfstandigheid. Ondernemerschap is en een houding van zelfstandigheid, durf, initiatief en creativiteit. Ondernemerschap gaat niet alleen over innovaties in het aanbod van producten en diensten maar kan ook werken voor veranderingen in de organisatie van het werkproces. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de competentie ondernemerschap steeds actuelere wordt in hedendaagse organisaties waar innovatie zowel op product als op systeem niveau dienen plaats te vinden om te kunnen blijven voortbestaan.

Einde Hiërarchische organisaties

Hiërarchische organisaties verstikken zelfstandigheid en ondernemerschap en de veel voorkomende geprotocolleerde herhalende werkzaamheden stompen mensen af en reduceert creativiteit. Heterarchise organisaties daarin tegen geven veel ruimte aan creativiteit en ondernemerschap gekoppeld aan een gemeenschappelijk doel. Ze zijn daardoor succesvoller. Het einde van hiërarchische organisaties is in zicht.

TED film: “Je kunt geen goed personeel meer krijgen als je mensen werk geeft dat vernederend en zielloos is”

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Heterarchie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s