Volgt technologie bewustzijn?

Technologische vernieuwingen wordt door de eeuwen heen gezien als de motor achter sociale vernieuwingen. Zo zouden de landbouwrevolutie, industriële revolutie en digitale revolutie zijn ontstaan door technologische vernieuwingen waardoor complexere samenlevingen mogelijk werden. Maar Is het juist niet zo dat complexere samenlevingen de motor zijn achter technologische ontwikkelingen? Dat technologische ontwikkelingen een gevolg zijn van sociale ontwikkelingen?

Landbouwrevolutie

Ontstond de landbouwrevolutie misschien doordat mensen hun bewustzijn dusdanig hadden ontwikkeld waardoor ze beter konden samenwerken en in staat waren om kennis te delen en voorraden aan te leggen zonder elkaars kop eraf te hakken?

Slingeruurwerk

Werd het slingeruurwerk door Christiaan Huygens uitgevonden toen er een behoefte ontstond doordat mensen in staat waren om grotere zeereizen te maken? Het bouwen van complexere boten en een bemanning die voor een lange tijd in een kleine ruimte een zeereis kunnen maken vereist een bepaald bewustzijnsniveau. De kans dat een slingeruurwerk in het stenen tijdperk zou zijn ontstaan of dat het een revolutie zou ontketenen acht ik klein.

Industriële revolutie

Zo zou de industriële revolutie door een hoger ontwikkeld bewustzijn kunnen zijn ontstaan doordat mensen in staat waren om op een steeds grotere schaal complexere productieprocessen te beheersen. Het management denken is in die tijd ontstaan. Het concept stoommachine bestond al langer en werd pas interessant toen men grote fabrieken kon managen.

Internet

Internet ontstond doordat universiteiten steeds meer gingen samenwerken wat mogelijk werd door een steeds verder evoluerende bewustzijn van de mens. Dat evoluerend bewustzijn maakte complexere samenwerkingsverbanden mogelijk wat zorgde voor de doorbraak van internet.

Talent ontwikkeling

Geld dat ook niet voor talent ontwikkeling? Mensen die nog niet in staat zijn om te reflecteren zijn ook niet in staat om zichzelf te ontwikkelen. Zo staan organisaties met een sterke hiërarchie niet te popelen om talent ontwikkeling toe te passen. Ze houden het liever buiten de deur omdat ze bewustere medewerkers als een bedreiging zien. Het managen van zelfbewuste medewerkers vergt een management met een goed ontwikkeld bewustzijn.

Google

Talent ontwikkeling vindt vooral plaats bij organisaties zoals Google, waar het kunnen delen, reflecteren en co-creëren essentieel is voor het succes. Zo is bv het kunnen delen en reflecteren een belangrijk selectie criteria voor toekomstige google medewerkers. Het kunnen delen en reflecteren vereist een goed ontwikkeld bewustzijn. En juist bedrijven die mensen aantrekken met een goed ontwikkeld bewustzijn zetten talent ontwikkeling in om hun innovatie te ondersteunen.

Co-creatie

Bedrijven die co-creëren kunnen steeds sneller complexere producten ontwikkelen. Co-creëren vereist een hoge mate van zelfreflectie en loslaten van identificatie met het ego. Dit kunnen alleen mensen met een hoog ontwikkeld bewustzijn.

Bewustzijn en talent ontwikkeling

Bewustzijn is de subjectieve reflectie op indrukken uit de buitenwereld, weten van wat je ziet, hoort of voelt en daarover kunnen vertellen of op eigen psychische processen, weten van wat er in je omgaat, daarover kunnen vertellen en daar naar kunnen handelen. Een hoog ontwikkeld bewustzijn is een onontbeerlijk onderdeel om talent te ontwikkelen.

Bewustzijn management

Willen bedrijven zich verder ontwikkelen dan is kennis van hoe bewustzijn kan worden verhoogd een pre. Bewustzijn management zie ik als een serieuze volgende stap binnen organisaties om hun innoverend vermogen te verhogen en om de steeds complexere samenwerkingsverbanden te kunnen managen.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bewustzijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s