Bedrijven gaan te snel “naar bed” met nieuwe medewerkers

Het opbouwen van relaties verloop volgens een vast stramien. Dit geld zowel voor partner als werkrelaties. In deze snelle tijd wordt die opbouw vaak overgeslagen met het gevolg dat veel partner en werkrelaties een wankele basis hebben. Dit is voor beide relatievormen onwenselijk. De investering in een partner of werkrelatie is hoog. Het is dan ook gewenst dat het tot een duurzame verbinding leidt waar beiden kanten de vruchten van plukken.

In het diepe gooien

In gesprek met vastgelopen medewerkers komt vaak naar voren dat hun inwerkperiode zeer kort is geweest. Ze moesten direct vol aan de bak met weinig begeleiding. Veel bedrijven vinden het steeds normaler dat een nieuwe medewerker snel productie draait zonder gedegen begeleiding. Dat dit zeer schadelijk is voor de opbouw van een duurzame relatie wordt vaak over het hoofd gezien of men is er niet bekend mee. De paradox is dat hoe meer potentie een werkrelatie heeft hoe groter het afbrand risico is. Veel talentvolle nieuwe medewerkers verlaten daarom vroegtijdig het bedrijf.

Veilig hechting

Dat is jammer omdat er voor beiden zoveel te winnen valt. De belangrijkste oorzaak van het verstrikt raken in een patroon van aantrekken en afstoten is een verschil in behoefte aan verbinding. Vooral ook hoe lang die verbinding voor iemand prettig is. De dieper liggende oorzaak van aantrekken en afstootten is een onveilige hechting. Het ontbreekt in deze snelle tijd steeds meer aan aandacht voor het opbouwen van een veilige hechting. Zouden bedrijven zich de tijd gunnen aan het creëren van een veilige hechting dan zou dat veel productiviteitswinst opleveren.

Gemiste kans

Veel werknemers, waar de tijd niet is genomen voor het creëren van een veilige hechting met het bedrijf gaan op zoek naar een ander bedrijf. Diep in hun hart zouden ze willen blijven maar de onveilige emotionele situatie doet hun vertrekken. Het bouwen van een duurzame verbinding vergt tijd en inzicht in de opbouwfasen. Het ontbreken van dat inzicht doet mensen vaak besluiten om uit elkaar te gaan. Dit is vaak een gemiste kans.

One-night-stand

Net als in een partnerrelatie doorloopt een veilig hechtingsproces van een nieuwe werknemer verschillende fasen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat als die fasen op een later tijdstip alsnog worden doorlopen dat dit tot een aanzienlijke verbetering leidt van de relatie omdat de hechting alsnog een veilig niveau heeft bereikt. Het is lonend om de tijd te nemen in het opbouwen van een duurzame relatie. Net als een One-night-stand zelden tot een duurzame relatie leidt geld dit ook voor werkrelaties. Te snel een nieuwe werknemer in het diepe gooien kan je vergelijken met een One- night-stand die vaak tot teleurstellingen en productiviteitsverlies leidt.

Wil je meer weten over hoe je een duurzame verbinding creëert? Mail dan naar info@sybrenvanderschaar.nl voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s