Resultaat gericht werken corrumpeert

Chef de mission voor de Olympische Zomerspelen 2016 Maurits Hendriks is op dit moment een van de meest besproken personen met het wegsturen van Yuri van Gelder als hoogte punt. Vooraf aan de Olympische spelen waren de verwachtingen hoog gespannen. Nederland zou veel medailles binnenhalen aldus Mark Rutte. Het sporten was daarmee bijzaak geworden, een middel om medailles te kunnen oogsten. Sporters tellen alleen nog maar mee als ze presteren. Presteer je niet, dan ben je nutteloos. Het wegsturen van Yuri van Gelder staat hier symbool voor.

Dominante positie

Resultaat heeft een dominante positie geworven in onze hedendaagse samenleving. Het is een doel geworden i.p.v. een uitkomst van betekenis gevende handelingen. Resultaat is de uitkomst van iets, bijvoorbeeld een berekening, een onderzoek of inspanning. Resultaat kan daarom ook niet dienen als een zingevend doel. Ooit was de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker was dan winnen.

Pierre de Coubertin, baron van Coubertin startte de eerste moderne Olympische spelen in 1896. Hij citeerde vooraf aan de Olympische spelen:

Het belangrijkste in het leven is niet de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden.

Het beste uit jezelf halen

Zijn citaat staat voor het beste uit jezelf te halen. Dus je niet afgemeten in vergelijking tot anderen maar afmeten naar wat in je vermogen ligt. Als we vanuit deze context naar de Olympische spelen kijken heeft Yuri van Gelder, iemand die ondanks zijn zwakheden toch hoge prestaties levert een medaille verdient. Dan hebben ineens heel veel Nederlandse sporters wel succes behaald, want ze hebben 4 jaar lang het beste uit zichzelf gehaald om mee te kunnen doen op het hoogste podium.

Resultaat gericht werken corrumpeert

Op andere terreinen zien we de “resultaat als doel” terug. Het gaat in de gezondheidszorg niet meer om, dat een hulpverlener het beste uit zichzelf haalt om het ziekte proces van een patiënt te verlichten en beter worden maar om het behalen van (financiële) resultaten. Deze kijk op resultaten kun je doortrekken naar de politiek en het bedrijfsleven, waar alleen het resultaat telt zoals een lage werkloosheid, een hoog BNP, hoge winst, etc. Hoe dat bereikt wordt is niet meer van belang. Alles is geoorloofd om resultaat te bereiken. Resultaat gericht werken corrumpeert. Dat laten de vele excessen van deze tijd zien.

Resultaat is feedback op de missie

Dat het niet meer zo langer kan wordt steeds duidelijker. Het puur resultaat gerichte leven is op zijn retour. Het resultaat wordt ondergeschikt aan de missie, waar het handelen van mensen die het beste uit zichzelf halen voorop staat. Een missie geeft inspiratie en zingeving en het resultaat is niet meer dan een feedback op hoe effectief de handelingen zijn verricht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s