Van ongelijkwaardig naar gelijkwaardig

Man And Woman Help Silhouette In Mountains

We zitten midden in een transitie van een ongelijkwaardige naar gelijkwaardige samenleving. Dat is voor velen niet altijd gemakkelijk en zorgt voor veel onzekerheid. Gelijkwaardigheid lijkt heel mooi maar heeft ook zijn uitdagingen. Gelijkwaardigheid vereist dat je het heft van je leven in eigen hand neemt. In een ongelijkwaardige wereld kan je de verantwoordelijkheid bij een ander neerleggen die voor jou bepaalt wat goed voor je is. Je hoeft dan niet meer zelf na te denken maar alleen te volgen. In een gelijkwaardige wereld kan dat niet meer.

Referendum als voorbeeld
Ongelijkwaardigheid creëert volgers en leiders die elkaar nodig hebben. De leiders hebben volgers nodig om hun gebrek aan eigenwaarde te compenseren door de illusie dat ze het beter weten dan hun volgers. Volgers compenseren hun gebrek aan eigenwaarde door een leider te volgen die volgens hun beter in staat is om richting te geven aan hun leven. Een recent voorbeeld is het referendum. Een deel van de bevolking acht zichzelf en anderen niet in staat om een juist besluit te nemen en geven de voorkeur aan politici die dat voor hun doen. Een ander deel wil meer invloed krijgen op de politieke besluitvorming omdat ze de macht niet meer uit handen willen geven.

Oude structuren ontmantelen
In de steeds complexer wordende samenleving zijn de grenzen van een ongelijkwaardige samenleving bereikt en wordt de roep om een gelijkwaardige samenleving steeds sterker. Alleen een gelijkwaardige samenleving kan omgaan met de snel toenemende diversiteit en complexiteit. De oude structuren, gebaseerd op ongelijkwaardigheid staan vernieuwing in de weg en dienen eerst te worden ontmanteld alvorens er een nieuwe structuur op basis van gelijkwaardigheid kan worden neergezet. Dat ontmantelen zal niet zonder slag of stoot gaan omdat niet iedereen tegelijk klaar is voor een gelijkwaardige samenleving.

Chaos zal toenemen
Voordat de wereld een nieuwe balans heeft gevonden zijn we een paar decennia verder. Met andere woorden, de huidige chaos zal de komende tijd toenemen totdat een meerderheid klaar is voor een gelijkwaardige samenleving en nieuwe structuren vorm krijgen. Pas dan zal de chaos afnemen.

Roep om een sterke leider
De roep van een aantal mensen om een sterke leider die hun problemen op zal lossen zal niet gehonoreerd worden. Daar is de wereld te complex voor geworden. We zullen het op eigen kracht moeten doen. Dat lijkt eng maar is ook een mooie gelegenheid om onze persoonlijke missies en talenten uit de mottenballen te halen en op basis van gelijkwaardigheid samen de problemen aan te gaan pakken.

Opkomst dienend leiderschap
Deze beweging zien we ook binnen organisaties waar de oude manieren van organiseren die gebaseerd zijn op ongelijkwaardigheid steeds meer onder druk komen te staan. De opkomst van dienend leiderschap is een teken van de veranderende wereld. Een dienend leider leidt niet zoals “oude” leiders dat doen maar faciliteert en ondersteund zijn omgeving. Dienend leiderschap is meer een vorm van meesterschap dan leiderschap. Dienende leiders staat niet op een voetstuk zoals “oude” leiders die daar vaak verslaafd aan zijn geraakt.

Persoonlijk leiderschap als basis
“Oude” leiders zien persoonlijke ontwikkeling van hun omgeving als een bedreiging van hun eigen positie terwijl dienende leiders zich niet bedreigt voelen omdat ze geen positie claimen. Dienende leiders stimuleren het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap wat de basis is voor een gelijkwaardige samenwerking. Willen we de transitie zo soepel mogelijk laten verlopen dan dienen we zo snel mogelijk te leren samenleven op basis van gelijkwaardigheid. Dat kunnen we o.a. doen door persoonlijke ontwikkeling te versnellen d.m.v. coaching  en training naar het niveau van persoonlijk leiderschap wat aan de basis ligt van gelijkwaardigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s