Leiden is net autorijden

Wie zich heden ten dage verdiept in leiderschap, komt een woud van adviezen en theorieën tegen. Dienend leiderschap, empathisch leiderschap, situationeel leiderschap, het zijn allemaal nieuwe kreten die onzekere leiders van nu kunnen verwarren in het bepalen van hun eigen koers. Maar is het echt zo dat leiderschap in deze tijd anders is dan vroeger?

Het Duitse leger WW II en zelfsturende teams
Na de Duitse nederlaag in WW I bedacht het Duitse leger een nieuwe strategie. Volgens Generaal Von Moltke (1871) overleeft geen enkel plan het contact met de vijand, en is oorlog een zaak van opportuun handelen. Vanuit die visie liet het Duitse leger in WW II de aansturing over aan de grondtroepen zelf. Dit in tegenstelling tot het Amerikaanse leger, waar de aansturing vanuit de top werd geregeld. Het Duitse aansturingsmodel bleek effectief want er kwamen 1,7 keer meer Amerikaanse dan Duitse soldaten om. Het organisatiemodel van het Duitse leger in WW II is eigenlijk niets anders dan het hedendaagse veel geprezen zelfsturende teams-model. Niets nieuws onder de zon.

Het Blitzkriegmodel als voorloper van Airbnb
Door gebruik te maken van zelfsturing en de allernieuwste technieken verraste het Duitse leger in WW II de vijand, en verlamde zijn centrale commandocentrum. Met zo’n zelfde ‘Blitzkrieg’-principe zetten moderne netwerkorganisaties zoals Airbnb, Uber, en buurtzorg, die met een heldere missie, de nieuwste technieken, en op basis van zelfsturing de grote gevestigde orde op losse poten.

Tijdloze principes
Strategieën van het heden en verleden blijven dus vergelijkbaar. En het leidinggeven binnen een bedrijf met een strategie is niets anders dan het overstappen een oldtimer naar een moderne hybride bolide. Ondanks de toegenomen complexiteit van de techniek zitten gas, rem, koppeling en versnelling nog steeds op dezelfde plek. Ook het stuur brengt je nog steeds met eenzelfde handeling in dezelfde richting. Als je eenmaal plaats hebt genomen in het nieuwe, rijdt je er toch zo moeiteloos mee weg. Dit geld ook voor leiderschap.

Leiden is net autorijden
Succesvolle leiders van toen, zoals bijvoorbeeld Von Moltke, of Michiel de Ruyter, zouden ook nu succesvol zijn, omdat ze succesvolle tijdloze principes toepasten: aansturen op zelfsturing. Ondanks alle nieuwe termen en technieken is er wat leidinggeven betreft dus eigenlijk niets nieuws onder de zon. Laat medewerkers doen waar ze goed in zijn, en concentreer je als leider alleen op de essentie: een visie concreet maken, de juiste mensen op de juiste plek krijgen en daar vertrouwen aan geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s