Gelukkig eenzaam

Afgelopen week was het de week van de eenzaamheid. Eenzaamheid wordt in onze westerse wereld gezien als een groot probleem. De media bericht regelmatig over eenzame ouderen, eenzame kinderen en eenzame alleenstaande volwassenen, wat wordt gezien als een groot probleem. De gangbare gedachte is dat alleenstaande eenzame mensen ongelukkig zijn en mensen met veel vrienden gelukkig. Of dat ook zo is, dat is nog de vraag. Veel mensen voelen zich juist eenzamer in hun relatie of menigte dan wanneer ze in hun eentje wandelen op de hei.

Interne eenzaamheid
En dat staat haaks op de gedachte wat men in de westerse wereld als wenselijk ziet, namelijk het hebben van (veel) sociale contacten wat voorkomt dat iemand zich eenzaam voelt. Waar komt dat misverstand dan vandaan? De oosterse filosofie heeft daar een verklaring voor. De oosterse filosofie onderscheidt eenzaamheid in 2 dimensies. Namelijk een externe eenzaamheid en een interne eenzaamheid. Met externe eenzaamheid bedoelen ze het ontbreken van sociale contacten en met interne eenzaamheid het ontbreken van contact met jezelf. En deze 2 dimensies van eenzaamheid wordt vaak door elkaar gehaald.

Schijn sociale mensen
Veel mensen in de westerse wereld hebben “last” van een interne eenzaamheid en niet van een externe eenzaamheid. Ze voelen zich ondanks hun sociale contacten verloren in de wereld. Ze onderdrukken dit onprettige gevoel door het hebben van veel oppervlakkige sociale contacten. Je herkent deze mensen met het gaan naar veel feesten, druk zijn met netwerken, veel kletsen met collega’s en veel klantcontact dat tot niets leidt. Het vreemde is dat juist deze “schijn” sociale mensen als succesvol wordt gezien want ze hebben veel sociale contacten. Bedrijven nemen deze mensen maar wat graag aan. Hun disfunctioneren wordt vaak niet herkend omdat ze goed zijn in (oppervlakkige) communicatie.

Gelukkig eenzaam
Mensen die intern met zichzelf zijn verbonden voelen zich juist niet eenzaam als ze alleen zijn of in relatie of menigte. Ze stralen innerlijke rust uit en zijn selectief in het aangaan van sociale contacten. Het zijn mensen die weten waarvoor ze leven, wat hun talenten zijn en hoe ze die het beste kunnen inzetten. Ze verspillen geen energie met oeverloos geklets en jagen geen carrière of status na. Deze mensen zijn gelukkig in hun eenzaamheid.

Integer
En juist deze mensen zijn broodnodig in het bedrijfsleven. Deze mensen tonen persoonlijk leiderschap omdat ze goed overweg kunnen met diversiteit en met het nemen van eigen verantwoordelijk. Ze geven richting, weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen. Ze weten hoe ze hulp moeten vragen zonder te worden overruled. Ze zijn onafhankelijk van erkenning en complimenten en daardoor integer. Dit zijn kwaliteiten die nu hard nodig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s