Wat is integriteit?

Integriteit is een eigenschap, die met kwestie van VVD-voorzitter Henry Keizer in de spotlights staat. Henry Keizer zou vanuit verschillende rollen het eigenbelang hebben laten prevaleren. Een gedrag dat niet meer gewenst is bij hedendaagse leiders. Integriteit wordt vandaag de dag gezien als een belangrijke eigenschap voor leiders en bestuurders. Vanwege die belangrijkheid heeft de VVD een eigen permanente integriteitscommissie in het leven geroepen om kwesties zoals die van Henry Keizer te kunnen onderzoeken.

Mark Rutte loopt in de weg

Vooruitlopend op de resultaten van dat onderzoek doet Mark Rutte de uitspraak dat het een privézaak is en dus niets met de VVD te maken heeft. Deze uitspraak is een handeling die niet integer is. Met deze uitspraak loopt Mark Rutte de integriteitscommissie van zijn eigen partij in de weg en geeft hiermee aan dat hij niet begrijp wat integriteit is.

 

Wat is integriteit?

Integriteit staat voor heelheid. Met heelheid wordt een persoon bedoeld die volledig contact met zichzelf heeft en vanuit zijn eigen principes handelt. Principes zijn onveranderlijk, dit in tegenstelling tot bv normen en waarden. 50 jaar geleden hanteerden we andere normen een waarden dan vandaag de dag.

 

Principes en betrouwbaarheid

Leven vanuit principes maakt iemand betrouwbaar en geeft een gevoel van veiligheid. Voorbeelden van principes zijn; harmonie, win-win, vertrouwen, openheid, eerlijkheid, gelijkwaardigheid, dienstbaarheid, vrijheid, vrede, etc. Een integer persoon handelt zowel privé als zakelijk op dezelfde wijze omdat hij/zij vanuit eenzelfde principe handelt.

 

Ondeelbaar individu

Een integer persoon is een ondeelbaar individu. Veel mensen in deze tijd bestaan uit verschillende persoonlijkheden. Ze gedragen zich verschillend in de rol van vader, moeder, echtgenoot, vriend(in), medewerker etc. omdat ze niet leven vanuit principes. Ze leven vanuit wat hun op dat moment het beste uitkomt. Handelen van wat iemand het beste uitkomt staat haaks op integriteit. Juist van een voorzitter, die de leider van een politieke organisatie is verwacht je dat hij/zij integer is.

 

Cruciale fase democratie

De VVD heeft de afgelopen dagen aangeven (nog) niet te begrijpen wat integriteit is. Ze gaan eerder voor opportunisme dan voor integriteit. De wereld zit niet meer te wachten op opportunisten maar op integere dienstbare leiders die handelen vanuit principes. Principes die de aarde en de mensheid goed doen. De kwestie Henry Keizer staat voor een cruciale fase van onze democratie. Gaan we door op de oude weg van opportunisme of slaan we een nieuwe weg in, die van integriteit en leven vanuit principes?

Wil je meer weten over dienend leidinggeven? Boek dan een van onze kosteloze kennismakingsworkshop dienend leidinggeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s