Chaos neemt niet toe maar het bewustzijn

chaos

Het huidige tijdsgewricht wordt door velen ervaren als chaotisch. Het lijkt wel of de wereld uit elkaar valt. Kranten blijken niet de waarheid te spreken, de politiek zit vol doofpotten en bedrijven misleiden de consument. Niets is zoals het lijkt. Deze ontwikkelingen baart vele mensen zorgen en vergroot hun angst voor de toekomst.

Vertrouwen op een dieptepunt

Het vertrouwen in de gevestigde orde is nog nooit zo laag geweest wat zorgt voor een chaotisch gevoel. Of de wereld ook zo chaotisch is als wordt waargenomen dat is nog maar de vraag. Het kan ook zijn dat het bewustzijn van de mens aan het stijgen is. Een stijging van het bewustzijn doet het waarnemingsvermogen toenemen. Een toename van waarnemingsvermogen zorgt in beginsel voor angst.

Oei, ik groei

Een boek als “Oei, ik groei” heeft een vergelijkbaar proces beschreven voor baby’s. Met iedere sprong krijgt een baby een nieuw waarnemingsvermogen en een nieuw leervermogen erbij. Plotseling ligt zijn wereldje overhoop. Logisch dat een baby van slag is en zich terugtrekt in het oude vertrouwde. Met iedere sprong wordt het leven van een baby een beetje ingewikkelder. Dat leidt tot meer conflicten en in het tweede levensjaar hebben veel ouders echte ruzies, vooral als waarden, normen en regels aan de orde komen en het ontluikende zelfbegrip. Dit zien we terug in onze huidige maatschappij, waar steeds meer conflicten over waarden, normen en regels ontstaan.

Goed en kwaad

We zijn lang bezig geweest met het bestrijden en negeren van het ‘kwade’ en het idealiseren van het ‘goede’. In veel gevallen hebben we op deze basis ons eigen bewustzijn gemanipuleerd, zowel op individueel als op collectief niveau. Deze manipulatie komt naar voren wanneer bepaalde overtuigingen over wat wij als ‘goed’ beschouwen gebruiken om een selectieve interpretatie van de werkelijkheid te maken. Dit mechanisme is nodig geweest voor de psychische stabiliteit van vele generaties.

Eenheidsbewustzijn

Ons bewustzijn is de fase van goed en kwaad aan het ontgroeien en ontwikkelt zich naar een eenheidsbewustzijn. Daardoor laten onze “filters” nu veel meer informatie toe. Dit geldt ook voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. We hebben het steeds minder nodig om “bedrogen” te worden doordat we beter met de rouwe werkelijkheid om kunnen gaan. We zijn inmiddels sterk genoeg om de gedachte toe te laten dat leiders ons manipuleren voor hun eigen gewin. Het toelaten van deze gedachte vergt moed want het noopt ons om de verantwoordelijkheid voor ons eigen leven te nemen. We kunnen ons leven niet meer toevertrouwen aan leiders. Die tijd is voorgoed voorbij.

Chaos is oneindig potentieel

Leren omgaan met een oneindig potentieel, die we chaos noemen en vanuit dat oneindig potentieel een nieuwe samenlevingsvorm bouwen is de uitdaging die voor ons ligt. Chaos wordt alleen door onze linker hersenhelft ervaren. De rechter hersenhelft, het creatieve deel van ons brein kent geen chaos maar oneindig potentieel. Mensen die hun linker en rechterhelft goed laten samenwerken zijn de pioniers van deze tijd. Zij zullen met hun stijgend bewustzijn de wegverbreiders zijn die de oude machtsstructuren transformeren naar nieuwe ondersteunende structuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s