Hoe de liefde verdween uit de zorg!

In 1996 publiceerde Geert Mak zijn boek “hoe God verdween uit Jorwerd”. Dit boek beschrijft de stille revolutie tussen 1945 en 1995 van een Fries dorp waar de eeuwenoude saamhorigheid langzaam verdween. Een vergelijkbare stille revolutie vindt er plaats in de gezondheidszorg. Een revolutie van “hoe de liefde verdween uit de zorg”. De zorg, ooit begonnen als een daad van naaste liefde is verworden tot een geïndustrialiseerde aaneenschakeling van verrichtingen van medische handelingen.

Niet langer wordt de patiënt gezien als mens maar als een object waaraan veel verdiend kan worden.

Zorgen voor elkaar is het bindmiddel van een samenleving

Zorgen voor elkaar ligt aan de basis van elke samenleving. Zonder ‘zorgen voor elkaar’ valt een samenleving uit elkaar. Zorgen voor elkaar leidt tot betere gezondheid en een hogere leeftijd. In ‘zorgen voor elkaar’ zit een component van naasten liefde wat een onmisbaar onderdeel van het leven is, net als water en lucht. Als een pas geboren baby geen zorg krijgt, overlijd ze snel. Mensen die een hartaanval hebben gehad, herstellen sneller als ze een zorgzame partner naast zich hebben.

Bestuurders en managers hebben de liefde verwijderd uit de zorg

Hedendaagse bestuurders en managers van zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben de liefde verwijderd uit de zorg. In hun ogen kost menselijke aandacht teveel geld. Alleen medische handelingen leveren geld op. Ze hebben de zorg omgevormd tot een geïndustrialiseerde macht met de focus op het verrichten van medische handeling ten bate van zoveel mogelijk winst. Onlangs verhoogde de farmaceutische industrie de prijzen van medicijnen voor hogere winsten. Je vraagt je af wat deze mensen “bezielt”.

Zorgverleners voelen zich niet meer thuis in de zorgindustrie

Het verdwijnen van de liefde uit de zorg leidt tot een uitstroom van zorgverleners. Ze voelen zich niet langer thuis in de liefdeloze zorg. Het aantal onvervulde vacatures in ze zorg blijft stijgen en deze trend lijkt niet te stoppen. Een potje extra geld en meer tijd voor de patiënt zal niet baten. De zorg is doodziek door het verdwijnen van de liefde.

De ommekeer in de zorg zal door liefde worden gerealiseerd

Liefde heeft veel kwaliteiten in zich. Niet alleen de amoureuze kant, niet alleen ‘lief zijn voor elkaar’ maar ook de harde ‘waarheid’. De harde waarheid van de liefde streeft naar het hoogste goed voor iedereen. De harde waarheid kan liefdeloos aanvoelen. Maar dat is ze niet. De harde waarheid uitspreken of handelen naar die waarheid, vraagt moed. Dat maakt de harde waarheid niet liefdeloos maar compassievol en doeltreffend voor het hoogste goed. De ommekeer in de zorg kan door de harde waarheid uit te spreken en er naar handelen worden gerealiseerd.

Verwijder de op winst beluste bestuurders en managers uit de zorg

Die harde waarheid en moed is een kwaliteit van de liefde die de gezondheidszorg gezond zal maken. Deze kwaliteit van de liefde zal de op winst beluste bestuurders en managers verwijderen uit de zorg. Als we onze krachten bundelen en vanuit deze waarheid en moed gaan spreken, handelen en gedragen dan is de gezondheidszorg snel weer beter. Dan is de liefde weer terug in de zorg en behoort de liefdeloze op winst beluste zorg tot het verleden. Openstaande vacaturen behoren dan ook tot het verleden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s