Mensen willen niet georganiseerd worden

Mensen willen samen organiseren

Het schuurt flink binnen organisaties. Oplopende verzuimcijfers, toenemende administratieve lasten en personele krapte zorgen ervoor dat organisaties vastlopen. Steeds meer mensen voelen zich niet meer thuis in hedendaagse organisaties. Ze stappen er uit. Met name de zorg, het leger, het onderwijs en de technische sectoren kunnen openstaande vacatures maar moeilijk vervullen. Het zijn sectoren waar de mens niet centraal staat maar de organisatie.

 

Het binnenhalen en behouden van mensen staat hoog op de agenda van organisaties

Organisaties zijn niet ontworpen voor mensen

Organisaties zijn niet ontworpen om voor mensen te zorgen en ze te plezieren. Ze zijn ontworpen om op een logische lineaire effectieve manier activiteiten te organiseren om producten en diensten te kunnen leveren. De mens is een radertje in dit geheel. Je kunt stellen dat mensen “georganiseerd” worden binnen organisaties. Om als radertje te kunnen functioneren dienen mensen aan allerlei voorwaarden te voldoen. Ze mogen alles behalve zichzelf zijn.

 

Mensen willen van nature graag samenwerken, maar ze willen niet georganiseerd worden

Mensen hebben behoefte aan autonomie

“Georganiseerd worden” staat haaks op de behoefte van de mens. Want mensen hebben behoefte aan autonomie, ze willen zich verbonden voelen met een hogere doel en zich competent voelen. Organisaties zijn meestal bezig om de ruimte van mensen in te perken, de richting voor ze te bepalen en ze te laten focussen. Samenwerken daarentegen zorgt voor ontregeling en vergroting van de variëteit. Deze spanning wordt vaak over het hoofd gezien. Vandaar de noodzaak van een managementschil die mensen en processen organiseert.

 

Mensen willen geïnspireerd worden en met plezier werken

De tijden veranderen. Steeds meer mensen zijn het beu om te worden georganiseerd. Ze willen op een natuurlijkere manier samenwerken. Samen zinvol bijdragen aan een gezamenlijk resultaat door een optimale afstemming tussen de eigen kwaliteiten en de belangen van de groep. Samenwerken is een persoonsgebonden activiteit. Door samen te werken leren mensen verschillende dingen en manieren van elkaar. Dat zorgt voor inspiratie, energie, passie, verbinding en plezier.

 

Organisaties dienen de mens en niet andersom

Hoogste tijd dat organisaties het “organiseren van mensen” gaan transformeren naar “samen organiseren”. Er bestaat geen magische formule voor samenwerken. Mensen worden niet creatiever en productiever door gedrag van anderen te kopiëren, ook niet als ze een genie toebehoren. Laat mensen hun eigen aard leren kennen en ontdekken welke gedragingen het beste bij ze past. Laat ze zelf bepalen hoe ze op elkaar kunnen afstemmen. Mensen kunnen van nature goed op elkaar afstemmen als ze zich vrij voelen. Tijd dat organisaties de mens gaat dienen en niet andersom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s