Maakbaarheidsdenken leidt tot gewelddadig leiderschap!

De recente ophef over de toeslagaffaire bij de belastingdienst en de wegmoffelcultuur bij Inspectie Justitie Veiligheid, de al 64 weken durende protesten in Frankrijk en de Engelsen, die uit de EU stapten laten zien dat gewelddadig leiderschap steeds minder wordt geaccepteerd.

 

Het groeiend aantal doofpotten dat zich opent laat zien hoe gewelddadige leidinggevenden kunnen zijn

 

Gewelddadige managers

We zien vergelijkbare voorbeelden in de zorg, waar zorgverzekeraars hun macht misbruiken door ziekenhuizen tot patiëntenstops te dwingen. In de zorg, bij de politie en in het onderwijs zorgen gewelddadige managers voor een ware leegloop. Ook de oplopende werkdruk en toenemend aantal burn-outs zijn het gevolg van gewelddadig leiderschap.

 

Verslaafd aan macht over anderen

Gewelddadige leiderschap leidt tot maatschappelijke ontwrichting en vernietiging van de natuur. De maatschappij pikt dat niet meer en eist transparantie, authenticiteit en respect voor mens en milieu. De maatschappij is klaar met gewelddadige leidinggevenden die verslaafd zijn aan macht over anderen en die alleen zichzelf dienen.

 

Geweld vloeit voort uit maakbaarheidsdenken

Geweld vloeit voort uit maakbaarheidsdenken. Alles wat de illusie van maakbaarheid in gevaar brengt wordt met geweld uit de weg geruimd. Het geweld tegen klokkenluiders en waarheidszoekers zijn hier voorbeelden van. Er is veel moed voor nodig om gewelddadige leiders te ontmaskeren en ze te verwijderen.

 

De natuur ordenend volgens principes

In de natuur ontstaat alles volgens bepaalde universele principes. Een zaadje groeit uit tot een plant zonder dat de vorm van te voren vastligt. Niets ligt vast in de natuur. Alles past zich aan aan de omstandigheden. In de natuur heeft alles zijn plaats en nut. Niets is overbodig en alles is in balans. De natuur verspilt niet. In de natuur komt “achterstand tot de natuur” niet voor.

 

“Achterstand tot de arbeidsmarkt” is een product van maakbaarheidsdenken

 

Niet voorspellen van creëren

Willen we af van gewelddadig leiderschap dan dienen we af te stappen van het maakbaarheidsdenken. We dienen niet te toekomst te voorspellen en te “maken” maar die gezamenlijk te creëren op organische wijze. Er is genoeg talenten beschikbaar en de gaven en talenten van mensen zijn complementair. Laten we dat meer gaan inzetten. Samen innoveren en samen organiseren leidt tot harmonische creaties in balans met de omgeving.

 

Het einde van maakbaarheid is in zicht

Creëren vereist flexibiliteit en adaptiviteit. Laten dat nou net woorden zijn die je steeds vaker hoort in directiekamers die nog denken in maakbaarheid. Het zal ze niet lukken die omslag te maken zolang ze nog van uit maakbaarheidsdenken te werk gaan. Want maakbaarheidsdenken gaat niet samen met creativiteit, flexibiliteit en adaptiviteit. Daarmee is het einde van maakbaarheidsdenken en gewelddadige leiderschap beslecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s