Lockdown leidt tot hoogmoed

Lockdown creëert illusie van controle. Controle leidt tot hoogmoed.

We leven in een bijzonder tijd met een wereld in een Corona lockdown situatie. We zien steeds meer dat deze lockdown situatie een vals gevoel van controle en veiligheid geeft. Een gevoel van; we hebben het onder controle. Een vals gevoel van veiligheid en controle leidt tot hoogmoed.

Hoogmoed is een mechanisme dat er voor zorgt dat mensen in een ideale fantasiewereld leven. Een wereld waarin ze controle denken te hebben op het leven. Alles wat die fantasiewereld bedreigt dient te worden verwijderd. Dat is een gebed zonder eind.

De werkelijkheid zit vol ambiguïteit

De werkelijkheid blijkt namelijk vol te zitten met ambiguïteit of te wel; dubbelzinnigheid. De psychologische betekenis van Ambiguïteit is het vermogen om dubbelzinnige situaties en tegenstrijdig gedrag te tolereren. Ambiguïteitstolerante mensen zijn in staat om dubbelzinnigheden (inconsistenties) of dubbelzinnige informatie, die ingewikkeld of zelfs onaanvaardbaar lijkt, waar te nemen en ermee te kunnen leven. Ze weerstaan de neiging om tegenstrijdigheden te negeren. Dit staat haaks op mensen die controle willen en ambiguïteit negeren.

Tolerantie van ambiguïteit is een voorwaarde om de post corona tijd te kunnen betreden zonder angst!

We leven in een wereld vol valse macht en hoop

We leven in een wereld vol valse macht en hoop met de media als grote aanjager. Politici en wetenschap doen ons laten geloven dat, als iedereen netjes binnen blijft, 1.5 m afstand houdt en wacht op het verlossende vaccin van Bill Gates dan komt het allemaal wel goed! Mensen met macht en geld worden eerder geloofd dan mensen met een gezond boerenverstand. De wetenschap wil ons het gevoel geven dat ze het allemaal wel weten. Dagelijks zien we hoe het kabinet zich laat leiden door het RIVM. Het RIVM en kabinet zijn gevangenen in hun eigen Hoogmoed.

Hoogmoedige mensen kunnen niet omgaan met ambiguïteit.

Hoogmoedige mensen kunnen niet omgaan met ambiguïteit. Hun illusie van controle en beheersbaarheid wordt geweld aangedaan, Het dient te worden bestreden met acties. Veel politici, wetenschappers maar ook burgers hebben hier last van. Het idee dat het leven minder onder controle is dan ze denken vinden ze onaanvaardbaar en dat dient te worden bestreden. Zo ook in de gezondheidszorg. Want niets is kwetsbaarder dan onze gezondheid.

We zijn nu zelfs zover dat velen denken dat ongevaccineerde kinderen gevaccineerde kinderen in gevaar brengen.

Accepteren dat ambiguïteit bij het leven hoort

Ambiguïteit kan niet verwijderd worden uit het leven. Dus we moeten ermee leren omgaan en het tot acceptabele niveaus terugbrengen. De voor de hand liggende weg is om zelf die ambiguïteit te reduceren. Dat kan op verschilellende manieren worden gedaan:

▪ Regels: als er meer regels zijn, strengere regels, helderder regels en regels met minder ruimte voor afwijkingen, is er minder variëteit

▪ Overeenstemming over regels: als die er is, daalt de variëteit

▪ Feedback: hoe eerder mensen leren over de effecten van hun acties, des te consistenter worden ze in hun handelen.

▪ Aandacht: als de aandacht constant wordt, worden relaties hechter en stijgt de consistentie van handelen

▪ Acties: actie ondernemen zelf kan leiden tot vereenvoudiging van de omgeving en tot betekenisgeving, zeker als mensen op de actie, die ze doen reflecteren

▪ Interactie: met anderen erover praten en betekenis geven aan wat er gebeurt zorgt voor een gevoel van controle

Het leven houdt zich in stand

Het virus is niet het echte gevaar maar de reactie van mensen op dat virus is het werkelijke gevaar. Het leven houdt zichzelf in stand. Dit in tegenstelling tot de hoogmoedige mens met zijn vernietigende controle drift. We zullen de teugels weer los dienen te laten en weer te vertrouwen op het leven. Bovenstaande handvatten kunnen ons helpen om stap voor stap weer op het leven durven te gaan vertrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s