Als een man een vrouw niet kan ondersteunen is hij geen goede leider

De kracht van “echte” mannen

Inmiddels zijn veel leiderschapsstijlen reeds beschreven. Wat alle beschreven leiderschapsstijlen gemeen hebben is dat het een deel van het totale leiderschapsspectrum beschrijft. Vanuit dat oogpunt wil ik graag een inzicht toevoegen aan dat spectrum. Het is me namelijk opgevallen en blijkt ook uit diverse onderzoeken, dat mannen die goed met vrouwen om kunnen gaan ook goede leiders zijn. Wat ik met “goed met vrouwen omgaan” bedoel is dat mannen vrouwen met respect behandelen, ze emotioneel ondersteunen en in hun waarde laten. Dus niet de versierders typen die eerst alles uit de kast halen om een vrouw voor zich te winnen en vervolgens verwaarloost. Krachtige leiders scheiden aanzienlijk minder dan zwakke leiders.

 

Krachtige leiders blijven in verbinding ook als de gesprekken zwaar verlopen

 

Kenmerken krachtige leider

Wat zijn de kenmerken van een krachtige mannelijke leider? Wat zijn de overeenkomsten tussen het ondersteunen van een vrouw en het leiden van een organisatie? Krachtige mannelijke leiders verstaan de kunst om in moeilijke situaties, wanneer ze kritiek krijgen deze met een open houding tegemoet te treden. Ze voelen niet de behoefte om zich te verdedigen. Ze willen juist de kritiek onderzoeken om er van te leren en daarmee de medewerkers ondersteunen. Kritiek zien ze niet als een persoonlijke aanval maar als iemands perceptie op een situatie.

 

Kritiek niet persoonlijk maken

Krachtige leiders ziet een kritische medewerkers als iemand die moeite heeft met een bepaalde situatie. Ze betrekken die kritiek niet op hen zelf. Ze onderzoeken hoe een kritische medewerker het beste kan worden ondersteund om zijn probleem zelf op te kunnen lossen. Ze leren de kritische medewerker zelf een vis vangen i.p.v. de vis voor hem te vangen. De kritische medewerker groeit door deze wijze van ondersteunen, wat een gevoel van toenemende onafhankelijkheid en veiligheid geeft.

 

Respect voor ondersteunde leiders

Een kritische medewerker zal zijn leidinggevende respecteren om zijn rust en wijsheid. De kritische medewerker ervaart een gevoel van veiligheid om zich te uiten zonder dat het gevolgen heeft of dat hij als een lastpost wordt gezien. Op deze wijze vergroot de leider het probleemoplossend vermogen van zijn medewerkers en versterkt de verbinding. Hierdoor neemt de kritische houding af.

 

Kenmerk krachtige man

De hierboven genoemde eigenschappen waarderen vrouwen in een man. Vrouwen worden graag ondersteund in het doorvoelen en uiten van hun gevoelens en emoties zonder dat het consequenties heeft. Een stabiele invoelende man weet hoe hij haar daarbij kan ondersteunen. Dit doet hij op dezelfde wijze als een leider, die met een open houding naar kritiek luistert zonder zichzelf aangesproken te voelen en zich te verdedigen. Hie ziet de kritiek van de vrouw als een uitingsvorm van haar gevoelens en emoties. Een zwakke man betrekt die kritiek op zichzelf en gaat zich verdedigen of oplossingen aandragen waardoor een vrouw zich onbegrepen voelt. Hierdoor sluit zich af en de verbinding verdwijnt.

Veiligheid om zich te kunnen uiten

Een vrouw wil graag in een emotionele situatie ondersteuning en zich veilig voelen om zich te uiten zodat ze haar emoties kan doorvoelen. Ze zit niet te wachten op een oplossing voor haar emoties en gevoelens, want dat geeft haar een gevoel van niet serieus genomen worden en onbegrepen. Ze wil zich veiligheid voelen om zich te kunnen uiten zonder dat het consequenties heeft. Door zich te uiten krijgt een vrouw meer zelfinzicht waardoor ze groeit. Een man die op deze wijze een vrouw ondersteund helpt haar onafhankelijker worden en versterkt de verbinding.

 

Mannelijke onzekere leiders vallen op

Hoe komt het dat er momenteel zoveel onzekere mannelijke leiders zijn? In mijn optiek omdat een krachtige man niet wordt herkend. Krachtig leiders vallen niet op want ze opereren subtiel en laten de problemen bij de medewerker liggen. Ze ondersteunen de medewerker om zijn eigen problemen op te lossen. Onzekere leiders vallen op doordat ze problemen van medewerkers oplossen. Ze verbergen hun zwakte achter een krachtige probleem oplossende act. Een onzekere leider lost graag anderen hun problemen op en verkleint daardoor het probleem oplossend vermogen van zijn omgeving.

 

Gevoel wordt verward met sentimenteel

Een veel gemaakte fout is dat sentimentele leiders voor gevoelige leiders worden aangezien. Sentimentele leiders raken van slag bij het zien van problemen van anderen. Het lijkt dat dat ze meeleven. Maar dat kunnen ze niet omdat hun focus bij hun eigen emoties ligt. Daardoor kunnen ze medewerkers niet ondersteunen. Gevoelige leiders zijn niet sentimenteel. Ze kunnen zelf als “hard” worden ervaren door het ontbreken van emoties. Ze voelen, door het ontbreken van emoties heel goed aan wat de ander nodig heeft om constructief te worden ondersteund. Een ander aanvoelen zonder sentimenteel te worden is een eigenschap wat een leider succesvol maakt.

 

Krachtige leiders laten medewerkers de problemen oplossen

Zouden organisaties krachtige leiders beter gaan herkennen dan zou hun dat veel winst opleveren. De wijze waarop een man een vrouw ondersteund geeft veel informatie over het potentieel van zijn leiderschapscapaciteiten. Een krachtige mannelijke leider lost geen problemen op maar vergroot het probleemoplossend vermogen van zijn medewerkers en versterkt de onderlinge verbinding. Hun aanwezigheid is al voldoende om effect te sorteren,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s