In de EU, niet van de EU

Op 23 tot 26 mei vinden de verkiezingen voor het Europees parlement 2019 plaats. Nederland stemt op 23 mei. De inwoners van alle lidstaten kiezen tijdens de Europese verkiezingen rechtstreeks hun vertegenwoordiging in de Europese Unie. Deze Europarlementariërs worden gekozen voor een termijn van vijf jaar. Er staat veel op het spel, er heerst veel onduidelijkheid en er is een gebrek aan vertrouwen in de EU.

De burger is geen bezit van de EU maar onderdeel van de Europese leefgemeenschap

De huidige EU wordt geleid als een Corporate en niet als een leefgemeenschap!

Alles lijkt om geld en macht te gaan. Meer geld en macht naar Brussel. Een Europees leger. Het zijn ontwikkelingen die burgers zorgen baren. Het groeiend aantal protesten tegen het beleid van verschillende regeringen in de EU en het EU beleid vanuit Brussel is daar een uiting van. Europese burgers worden wakker. De alsmaar groeiende gele hesjes beweging in Frankrijk is daar een voorbeeld van. Burgers geloven in de voordelen van Europese samenwerking maar niet zoals die nu door Brussel wordt opgelegd. Burgers willen een soeverein leven binnen de EU i.p.v. te leven als een loonslaaf voor de corporate EU.

 

Laat de EU zichzelf organiseren

De EU staat voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat de Europese gemeenschap zichzelf zo organiseert en bestuurt dat de landen gezamenlijk voordeel hebben. Dat landen niet toegeven aan opportunisme of de neiging gratis mee te liften op de moeite van anderen. Dat betekent dat de landen elkaar niet langer meer als concurrenten dienen te beschouwen, maar als medebeheerders van een publiek goed, of dat nu, grondstoffen zijn, een natuurgebied is, gezondheidszorg, sociale voorzieningen, etc. Collectief afspraken maken, overleggen, solidair zijn met elkaar, zodat iedereen voordeel heeft én verantwoordelijkheid draagt voor de Europese leefgemeenschap.

 

Zonder collectiviteit en solidariteit zijn Europese landen als losse atomen

Voor structurele veranderingen in de wereld is een groep landen nodig, niet zo maar een groep van losse landen, maar een collectief van landen met hetzelfde doel die elkaar vertrouwen, die elkaar kunnen informeren, stimuleren en waar nodig corrigeren. Zonder collectiviteit en solidariteit zijn Europese landen als losse atomen die vrij zweven in de wereld. Als enkeling zijn landen tot weinig in staat; pas als ze verbinding maken, worden ze een bouwsteen van iets groters.

 

Geen zelfdienend- maar dienend leiderschap.

Huidige leiders van de EU willen vooral meer macht en geld. Macht kan alleen worden verkregen als het door anderen wordt toegekend. Macht verkrijgen en behouden kost veel energie en is niet duurzaam. Kracht daarentegen is oneindig, het komt uit de mensen zelf, geeft energie en is duurzaam. Waar macht fragmenteert, simplificeert en verdeeld zorgt kracht voor verbinding, eenvoud en overzicht. Geen zelfdienend- maar dienend leiderschap.

 

Doorbraak of afbraak

Burgers willen integriteit, beter leiderschap, geen oorlog, ook geen gewapende vrede maar duurzame vrede en welzijn voor iedereen. Burgers vormen de Europese gemeenschap en zijn geen bezit van de EU. De aankomende verkiezingen zal deze beide krachten weerspiegelen. Doorbraak of afbraak. Het antwoord komt niet van rechts, komt niet van links, komt niet uit het midden maar komt uit de mens, de leefgemeenschap. De vorm van geld en macht voldoet niet meer. Mensen hebben in de basis dezelfde behoeften. Er dient een nieuwe vorm te worden ontwikkelt die voor iedereen goed is en niemand uitsluit. Eenheid vanuit diversiteit. Dat realiseren is de uitdaging voor de komende jaren. Laat de uitslag van deze verkiezingen een stap voorwaarts zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s