Wie niet weet wat ie wil krijgt het erg druk

Druk druk druk is een veel gehoorde uitspraak. We krijgen het steeds drukker. E-mails, social media, werk en ons privé leven slokt alle beschikbare tijd op. “Een dag is te kort om alles te doen wat ik wil” is een veel gehoorde uitspraak. We willen steeds meer in dezelfde tijd. Die drukte lijkt aan de buitenkant op een rijk gevuld leven. Zo van we hebben het goed voor elkaar als we het druk hebben. Druk doen is zelfs een status symbool geworden. Hoe drukker je het hebt, hoe belangrijker je bent. Druk doen is niet van de laatste tijd. In de middeleeuwen waren er al mensen die het druk hadden met druk doen.

Afleiding

Druk doen ontstaat als we ons laten afleiden en verleiden door de buitenwereld. Druk doen is de weg van de minste weerstand. Je hoeft niet na te denken over je eigen leven. Je laat je leiden wat erop je afkomt. Nadenken over hoe je wel wilt leven leidt tot lastige keuzes. Lastige keuzes leiden tot onprettige gevoelens. Dan maar liever druk.

Een keus

Druk doen is een keus. Een keus van je laten leiden door de waan van de dag of een eigen leven leiden. Een eigen leven leiden is niet zo eenvoudig. Het vergt zelfonderzoek, aandacht geven aan je ware gevoelens en experimenteren wat je wel en niet leuk vindt. Dat zijn allemaal zaken waar je geen tijd voor denkt te hebben.

Impact bias

Een belangrijk mechanisme dat zorgt dat we druk blijven doen is de impact bias. De impact bias is onze neiging om onze emotionele reactie op toekomstige gebeurtenissen te overschatten. Stel je krijgt de gedachte om het rustiger aan te doen. De kans is groot dat er allerlei gedachten door je hoofd heen gaan van de nadelige gevolgen ervan. Je denkt dat je dan een promotie misloopt of door je omgeving minder serieus genomen wordt. Je denkt dat als dat werkelijkheid wordt je je minder goed zal voelen. Die gedachten weerhouden je om het rustiger aan te doen.

Basis gevoel

Dit geldt ook andersom. De gedachten aan het succes en het gevoel dat daarbij hoort als je druk blijft doen zorgen dat je druk blijft doen. Krijg je eenmaal die promotie dan blijkt het effect van meer geluksgevoel snel weer te zijn verdwenen zodat je weer opzoek gaat naar een volgende uitdaging…. Wat je ook meemaakt in je leven, je komt altijd weer terug op je basis gevoel van welbevinden.

Drie kernwaarden

Wat helpt om druk doen een halt toe te roepen is te onderzoeken welke drie kernwaarden voor jou belangrijk zijn. Als je deze kernwaarden voorop stelt in je leven zal je merken dat je gemakkelijker keuzes maakt die leiden tot een zinvoller bestaan. Als bijv. je kernwaarden; plezier, onafhankelijkheid en kwaliteit zijn kun je je leven daarop inrichten. Om te achterhalen welke kernwaarden voor jou belangrijk zijn stel je vijf keer de waarom vraag bij elke waarde waarvan je denkt dat ze belangrijk zijn. Blijft de waarde na de vijfde waarom vraag belangrijk, dan heb je een kernwaarde te pakken. Kies maximaal drie kernwaarden. Het heeft geen zin om meer te kiezen omdat het dan zijn kracht verliest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s