We nemen ons denken te serieus

Als er een ding duidelijk wordt in deze tijd is; dat het te serieus nemen van onze gedachten leidt tot excessen. Onze gedachten zijn onze persoonlijkheid geworden. Je bent wat je denkt is het credo. Zo wordt een positieve denker een “positief persoon” en een kritische denker “een negatief persoon” genoemd. Als iemand bepaalde religieuze gedachten heeft, dan is die persoon ineens de religie geworden. Vecht iemand de status quo aan, dan is die persoon een terrorist geworden en mag gevangen genomen of zelfs doodgeschoten worden. In het extreemste geval is het doodschieten van andersdenkenden geaccepteerd in onze maatschappij.

Door onze gedachten minder serieus te nemen worden andersdenkenden minder bedreigend.

Polariseren

Groepen mensen identificeren aan de hand van wat ze denken wordt polariseren genoemd. Door te polariseren krijgen mensen het idee dat ze weten bij welke groep ze horen en op wie ze kunnen vertrouwen. In onzekere tijden neemt het polariseren sterk doe om de sluimerende angstgevoelens in te dammen. Dit kan zover gaan dat bepaalde groepen het idee krijgen om andere groepen te bevechten. Vooral de angst voor andere geloven zit diep verankerd in mensen.

Positief denken

Dit geldt niet alleen voor godsdiensten maar ook voor “positief denken”. Positief denken is een ware religie geworden in onze westerse wereld. Het idee achter positief denken is dat je er gelukkiger en succesvoller door wordt. Binnen organisaties worden mensen die kritisch zijn, de mond gesnoerd door ze te bestempelen als een “negatief persoon”. Zo wordt de “positief denken” religie misbruikt om critici de mond te snoeren. Positief denken blijkt juist schuldgevoelens en depressiviteit aan te wakkeren. Er zit een venijnige boodschap achter een positief-denken-aanpak: hup gewoon even anders denken dan komt het allemaal vanzelf wel goed. Lukt het niet, dan denk je niet positief genoeg.

Romantische liefde

In de romantische liefde heeft het denken de plaats ingenomen van het hart. Een rondje datingssites laat zien dat het najagen van een denkbeeldige perfecte partner zal leiden tot een gelukkiger leven. Is een potentiële partner intelligent, succesvol in zijn werk, aantrekkelijk en avontuurlijk, dan zit het wel goed is de gedachte. Het toenemend aantal echtscheidingen en verbroken relaties laat het tegendeel zien.

Ideale baan

Dit geldt voor de ideale baan idem. Als een vacature niet zingevend is, de “talenten” niet worden aangesproken en er geen groei mogelijkheden zijn dan is de kans aanzienlijk kleiner dat de vacature vervuld wordt. Idem voor de ideale werknemer. De eisen die aan nieuwe banen en medewerkers worden gesteld zijn torenhoog met het idee dat ze dan succesvol zullen zijn. De praktijk wijst uit dat dit in veel gevallen niet opgaat. Geluk en succes zijn niet in denkbeelden te vangen.

Intuïtie

Door onze gedachten minder serieus te nemen, meer te gaan vertrouwen op onze intuïtie en het leven aanvaarden zoals het zich aandient maakt het leven een stuk eenvoudiger, vreedzamer en worden we vanzelf gelukkiger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s