Wat is waarheid?

In deze tijd zien we dat steeds meer “waarheden” onder druk komen te staan. Hebben de klimaat sceptici nu wel of niet gelijk? Warmt de aarde door menselijke toedoen op, of is het een natuurverschijnsel? Zijn elektrische auto’s en windmolens echt beter voor het milieu? Is koffie drinken nu wel goed of niet? Is biologische landbouw de oplossing van veel problemen in de landbouw? Moet het onderwijs worden gemoderniseerd? Zo zijn er miljoenen vragen waar geen absoluut antwoord op is te geven. Velen vinden dat zeer verwarrend en het maakt ze onzeker.

De waarheid bestaat niet meer

De waarheid is niet meer wat het is. In vroegere tijden leefden de mensen in kleine gemeenschappen met elk hun eigen waarheden. Doordat er weinig veranderde in een mensenleven kon je toe met een waarheid die levenslang mee ging. Of het de waarheid was kwam niet ter sprake. Het was ook niet van belang om de waarheid te betwisten. Juist die eenduidige waarheid zorgde voor stabiliteit.

Krant, radio en tv

In de 20ste eeuw werden de toenemende verschillende waarheden door opkomst van de kranten, radio en tv in zuilen gegroepeerd zodat iedere zuil zijn eigen krant, radio en tv zender had. Dit zorgde voor een waarheid per zuil en dat gaf rust en overzicht. Dit veranderde met de komst van internet. Internet zorgde voor een explosie aan verschillende waarheden waardoor de verzuiling niet meer langer bruikbaar was en verdween. Hierdoor nam de individualisering sterk toe.

Individu is eenheid

Het woord “individu” betekend eenheid of ook wel heelheid genoemd. In deze staat ervaar je innerlijke rust en een permanente staat van aanwezigheid in het nu. Zolang je deze staat nog niet bereikt hebt, ben je nog geen individu. In de staat van individu neem je niets meer iets als vanzelfsprekend aan en bent zeer kritisch. Om de staat als individu te bereiken is het belangrijk dat je je eigen waarheid ontwikkelt en daar naar leeft. Zolang je die staat niet hebt bereikt wordt je heen en weer geslingerd door de vele externe waarheden die op je af komen. Dit kost veel energie, zorg voor angst, onzekerheid, een verloren gevoel en eenzaamheid wat kan leiden tot een burn-out of depressie.

Oerwoud van waarheden manoeuvreren

De waarheid buiten jezelf zoeken is niet meer leefbaar en we dienen de waarheid in ons zelf te zoeken. Zodra we de waarheid in ons zelf hebben gevonden kunnen we alle voorbij komende waarheden toetsen met onze intuïtie of het met onze waarheid resoneert. Leuk zo’n eigen waarheid maar wat is dan je eigen waarheid? De hoogst haalbare waarheid voor een mens is totale aanwezigheid in het moment. Dat wil zeggen dat je los bent van toekomstige verwachtingen en het verleden. Los van “hoe het hoort”, “zo ben ik nu eenmaal”, “ik heb gelijk en jij ongelijk”, etc. In deze staat neemt je alles waar wat er zich aandient zonder dit te veroordelen. Je voelt of het bij je past of niet, maak je keuzes en manoeuvreert zo gemakkelijk door het oerwoud aan waarheden. Dit geeft rust en zekerheid.

Eigen waarheid en gezamenlijke waarheid

Je gevoel is je waarheid. Wat goed voelt is voor jou de waarheid. Dit vergt een sterk ontwikkelde intuïtie. Een goed ontwikkelde intuïtie zorgt ervoor dat je keuzes kunt maken die in lijn liggen met je persoonlijke missie en normen en waarden. Je hebt niet meer de behoefte om anderen te overtuigen omdat je bewust bent dat zij hun eigen waarheden hebben. Je bent je bewust dat als je samen met andere mensen iets wilt bereiken dat je dan eerst kennis neemt van hun waarheden en de verbinding zoekt op elkaars waarheden. Vanuit die gezamenlijke waarheid kun je samen iets moois tot stand brengen. Je blijft alert omdat je je bewust bent dat je eigen waarheid en de gezamenlijke waarheid permanent aan verandering onderhevig is.

Persoonlijk leiderschap

Je weg banen in een wereld met een oerwoud aan waarheden is een vaardigheid die zeer belangrijk wordt in de 21ste eeuw. Dit bereik je door je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s