Waarom “doe normaal”​ tot niets leidt

Afgelopen jaar hoorden we verschillende politici uitspraken doen van; Doe eens normaal man! Met die uitspraak wordt gedrag bedoeld die aan een bepaalde culturele norm voldoet. Normaal gedrag is handig omdat je dan weet wat voor gedrag je bij iemand kan verwachten en dat geeft een gevoel van vertrouwdheid en beheersbaarheid. In de opvoeding en door scholing ligt de focus op het aanleren van normaal gedrag. Als je geen normaal gedrag vertoond, dan word je gecorrigeerd. Mensen worden hierdoor steeds minder zichzelf en diversiteit gereduceerd.

Normaal gedrag

Normaal gedrag heeft naast vele voordelen ook nadelen. Normaal gedrag is zo gewoon dat het vanzelfsprekend wordt gevonden. Mensen waarderen normaal gedrag niet meer. Door die vanzelfsprekendheid zien mensen elkaar ook niet meer als mensen. Als iedereen het zelfde gedrag vertoond, hoe kun je dan iemands unieke kwaliteiten opmerken? Mensen worden pas gezien als ze afwijkend gedrag vertonen.

OESO: Nederlandse leerlingen score zeer laag op motivatie.

Nederland heeft een in internationaal perspectief zeer laag aandeel tieners met lage taal- en wiskundevaardigheden. Dit sluit aan bij de waardering van de OESO voor het Nederlandse achterstandenbeleid met extra financiering voor achterstandskinderen. Tegelijkertijd constateert de OESO dat Nederland internationaal gezien weinig echt goed presterende leerlingen kent. Nederlands leerlingen score internationaal het laagst op motivatie. Mensen aanzetten tot normaal gedrag beperkt uitvallers maar beperkt ook talentontwikkeling.

Voor jou tien anderen

In veel bedrijven heerst het credo; “voor jou tien anderen”. Mensen worden als inwisselbaar gezien. Er is daardoor geen waardering voor mensen en veel werkenden voelen zich niet gewaardeerd. Met de opkomst van talentmanagement komt daar gestaag een kentering in. Talentmanagement maakt diversiteit inzichtelijk en behapbaar. Zo zijn er talenten analyse systemen die mensen indelen aan de hand van kleuren. Je bent rood, blauw, groen of geel. Deze vorm van indelen reduceert de diversiteit nog wel steeds tot een paar kleuren.

Van talent naar competenties

Er zijn ook talenten analyse systemen die naar drijfveren kijken en daardoor een veel grotere diversiteit weergeven. Alleen kunnen veel bedrijven deze diversiteit (nog) niet behappen. De diversiteit in drijfveren wordt in de praktijk vertaald naar een aantal basis competenties. Dat is zonde, want zo wordt een goed systeem weer beperkt omdat mensen moeite hebben met diversiteit.

Differentiatievaardigheden

Mensen hebben moeite met differentiëren in hun werk. Een te grote spreiding aan diversiteit in gedrag kunnen ze niet aan. Dat komt omdat er weinig aandacht is voor het ontwikkelen van differentiatievaardigheden. Differentiatievaardigheden hangt nauw samen met in welke mate iemands bewustzijn is ontwikkeld. Een hoger bewustzijn zorgt voor een hoog onderscheidend vermogen wat zorgt voor goed ontwikkelde differentiatievaardigheden. Goed ontwikkelde differentiatievaardigheden zorgt voor een hogere productiviteit door het beter benutten van diversiteit in gedrag.

Wil je meer weten over differentiatievaardigheden en hoe je deze kunt ontwikkelen? Stuur dan een email naar info@sybrenvanderschaar.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s