Vluchtelingen en schone schijn

Schone schijn is een Engelse serie in de jaren 90 die gaat over een echtpaar die de schijn wil op houden dat ze voorname mensen zijn uit beter kringen. Deze komische serie was erg populair in België en Nederland en wordt nog steeds herhaald. Ook in de Verenigde Staten en Australië was de serie enorm populair. Blijkbaar raakt deze serie een snaar van herkenning.

Beter voordoen

Veel mensen doen zich “beter” voor dan ze zijn. Sollicitanten pimpen hun cv zodanig dat een werkgever gek is als hij ze niet aanneemt. Werkgevers plaatsen vacature teksten die doen voorkomen dat het om uitdagende inspirerende banen gaat. VW draaide de wereld een loer door toepassing van sjoemel software. Verzekeringsmaatschappijen pimpen hun polissen en verbergen uitsluitingen achter kleine lettertjes. Politici beloven dingen die ze niet waar kunnen maken. Vakanties worden als paradijzen beschreven terwijl de realiteit anders is. Zo kan ik nog wel uren doorgaan.

Vluchtelingen

Hetzelfde doet zich voor wat betreft de vluchtelingen. Er is geen grotere schone schijn dan dat. We geven vluchtelingen zonder pardon onderdak en een baan terwijl we “eigen” mensen die hun hypotheek niet kunnen betalen, vaak door werkloosheid op straat zetten. Zieken en ouderen worden steeds meer aan hun lot overgelaten onder het mom van de participatie maatschappij. We schreeuwen moord en brand als het om verkrachtingen gaat zoals in Keulen terwijl seksuele intimidatie in Nederland een dagelijks gang van zaken is.

Goed en kwaad

De vluchtelingen stroom is niet zomaar ontstaan. Door geopolitieke belangen is decennia lang het midden oosten een strijdtoneel die gefinancierd is door westerse regeringen. Deze regeringen doen zich nu voor als de redders van deze vluchtelingen. Dat die schone schijn niet meer langer kan wordt steeds duidelijker. Het heeft zijn glans verloren en de rauwe werkelijkheid wordt zichtbaar. Dit ontwaken is een pijnlijk proces voor de mensheid. Goed en kwaad zit in ieder mens en is niet gescheiden zoals de media en politici ons doen willen geloven. Leren omgaan met die twee krachten is de uitdaging van de mens. Niet het kwaad scheiden maar omarmen.

Innerlijke vrede

Het kwaad ontstaat door schone schijn. Ons anders voordoen dan we zijn. Beter willen zijn dan de ander. De weg terug begint met onszelf te accepteren zoals we zijn. Het toelaten van al onze ware gevoelens en die mogen ervaren, ook onze donkere gevoelens. De grootste terrorist schuilt in onszelf die ons in tweeën doet splijten in een “goede” en “kwade” kant. Onze innerlijke terrorist het zwijgen opleggen door te stoppen met schone schijn. Dit zal zorgen voor innerlijke vrede en vervolgens een wereld van vrede. Zo binnen zo buiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s