Van macht naar kracht

In je kracht staan is een veel gehoorde uitspraak in deze tijd. Je hoort veel coaches zeggen dat ze hun coachees in hun kracht willen zetten. Teamleiders willen hun medewerkers in hun kracht zetten. Wat wordt daar nu precies mee bedoeld? Wat is het voordeel als iemand in zijn kracht staat? Waarom is het nu zo actueel? Wat is het verschil tussen macht en kracht?

Macht over anderen

We zijn opgevoed met het idee dat anderen het beter weten dan we zelf. Dat we afhankelijk zijn van leiders, wetenschappers, dokters, dominees, experts, adviseurs etc. om een goed leven te kunnen leiden. Eeuwen lang hebben we op deze wijze geleefd. Tot aan 2000 lukte het aardig om op deze wijze samen te leven. Het leven was overzichtelijk en kabbelde voorspelbaar voort.

Internet zet de boel op zijn kop

Met de intrede van internet veranderde dat drastisch. Ineens blijken er veel meer waarheden te zijn dan we dachten. Ineens blijken wetenschappers, politici, dokters, dominees etc. niet op een lijn te liggen en het ook niet zeker te weten. Ineens dringt het besef door dat niemand precies weet hoe het leven in elkaar zit en er geen controle op heeft. Iedereen heeft zo zijn eigen waarheid. Deze bewustwording zorgt voor een schokeffect en is de start van het afbrokkelen van het vertrouwen in bestaande machtsbolwerken.

Vertrouwenscrisis

Wat eens solide leek, is nu vloeibaar geworden. Als machthebbers het niet blijken te weten waarom zou je dan nog je macht aan hun afstaan? Deze ommekeer zorgt voor veel onrust, angst en conflicten. Ineens blijkt niemand echte macht te hebben. Politici zijn niet in staat om de problemen op te lossen. Onderwijzers blijken niet zo goed onderwijs te geven als we dachten en doktoren doen maar wat. We worden ons bewust dat we de macht hebben weggeven aan mensen die het ook niet weten.

Macht over anderen uit de gratie

Dit zorgt ervoor dat we steeds kritischer naar machthebbers gaan kijken. De macht weggeven aan anderen raakt uit de gratie en daar komt macht over je eigen leven voor terug. In je eigen kracht staan is de macht over je eigen leven nemen. Je leven je wil opleggen. In jezelf geloven en je eigen weg bewandelen komt in zwang.

Je staat pas in je kracht zodra je behoefte, om macht over anderen te willen hebben is verdwenen

Je staat pas in je kracht zodra je behoefte, om macht over anderen te willen hebben is verdwenen. Dat betekend dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen emoties, gevoelens en betekenisgeving. Niet langer is een ander verantwoordelijk voor je welbevinden. Je dient nu zelf te onderzoeken waar je onprettige emoties en gevoelens vandaan komen en ze te transformeren naar positievere gevoelens. Elke keer als je een ander veroordeeld om je beter te voelen geeft je de macht uit handen en verzwak je je kracht.

Van macht naar kracht is niet eenvoudig

Van macht naar kracht is niet eenvoudig en vergt een forse investering in je persoonlijke ontwikkeling. Eenmaal een poosje op deze weg, zul je merken dat je welbevinden stijgt en je minder beïnvloedbaar wordt door wat er in de buitenwereld gebeurd. Je zult merken dat je mensen afstoot, die macht over je willen hebben en mensen aantrekt die in hun kracht staan en met je willen samenwerken en samenleven. Het leven wordt dieper en zinvoller. De transitie van; macht over je leven terugnemen en in je kracht komen te staan is de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s