Tijd voor Lummelen

In de huidige snelle maatschappij zien we steeds meer chronisch gestresste mensen. Met regelmaat hoor je mensen roepen dat ze het te druk hebben, geen tijd meer voor een praatje en dat ze zich permanent vermoeit voelen. Uit een recent onderzoek van de GGD blijkt dat het ziekteverzuim op basis van psychische klachten voor het eerst het aantal lichamelijke klachten overstijgt en zelfs fors toeneemt. De GGD becijferde dat het de maatschappij jaarlijks 11 miljard euro kost. En dan is het menselijke leed zoals het toenemend aantal echtscheidingen, relatie problemen, problemen in de opvoeding, weinig tijd voor vriendschappen, etc. niet meegerekend.

Prikkelverslaving

Veel mensen zijn prikkel verslaafd en zitten tegen een burn-out aan. Die prikkelverslaving doet het natuurlijke feedbacksysteem minder goed functioneren zodat de neutraal stand niet meer wordt herkend. Hierdoor lopen de creatieve vermogens aanzienlijk terug en kunnen mensen alleen nog maar ‘lineaire’ beslissingen op basis van logische argumenten nemen.

“Gerobotiseerde” mensen

Binnen veel organisaties is er de laatste jaren veel gereorganiseerd zodat er bijna geen ruimte meer is voor creativiteit. De werkbelasting neemt toe waardoor mensen zich steeds meer gaan gedragen als robots. Het is dan ook niet verwonderlijk dat automatisering en robotisering bij veel bedrijven hoog op de agenda staat. Want ja, wat is de meerwaarde van “gerobotiseerde” mensen ten opzichte van een robot?

Stagnatie

Deze trend heeft ook een keerzijde en veel organisaties komen er achter dat zelfs automatisering en robotisering de continuïteit niet langer kunnen waarborgen. Ze hebben ook de creativiteit van mensen nodig. Creativiteit wordt steeds meer gezien als een belangrijke competentie binnen organisaties. De vraag rest hoe breng je die creativiteit terug op de werkvloer als gestresste medewerkers niet meer creatief zijn?

Lummeltijd

Dat kan door meer tijd voor lummelen vrij te maken. Lummelen is flierefluiten, lapzwansen, luilakken, luieren, rondhangen, slampampen en je gedachten alle kanten op laten vliegen. Dat gedrag zorgt voor een boost aan creativiteit die vervolgens met gerichte aandacht kan worden gekanaliseerd tot innovatie. Lummelen is een vorm van meditatie die je in contact brengt met je innerlijke wereld. En die innerlijke wereld is de bron van creativiteit.

Conclusie

Zoals alles in het leven gaat het om de balans. En die balans is in onze westerse wereld te ver doorgeslagen naar alleen maar het doen van actie. Het wordt tijd dat we meer gaan lummelen zowel privé als op de werkvloer. Dat zorgt dat de creativiteit weer kan gaan stromen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s