Problemen zijn bedrog

Het lied “dromen zijn bedrog” van Marco Borsato is een van de succesvolste Nederlandstalige singles aller tijden. Het lied gaat over een romantische liefde waarin de liefde als een droom wordt ervaren. Een droom is voor mensen een prettige verwachting hoe de toekomst zal worden ervaren. Dat dromen bedrog zijn laat het tv programma “ik vertrek” goed zien. Het realiseren van een droom is weerbarstiger dan wordt gedacht.

Probleem versus droom

De tegenhanger van een droom is een probleem. Een “probleem” is een realiteit die niet overeenkomt met de verwachting. Een probleem is een tegenvallende uitkomst van wat eens een droom was.

Problemen zijn bedrog

Gelukkig zijn problemen net als dromen een bedrog. Een probleem is een perceptie van een ongewenste realiteit. Je wilt iets wat er niet is of er is iets wat je niet wilt. Dat is de essentie van een probleem. Het oplossen van probleem heeft daarom weinig zin omdat een probleem niet bestaat. Zodra pogingen worden ondernomen om een probleem op te lossen ontstaan er nieuwe problemen.

Politiek gek op problemen

Het nieuws en de politiek zijn gek op problemen. Zij leven op problemen en de politiek wil ons doen geloven dat alleen zij de heersende problemen kunnen oplossen. Bekende problemen zijn de vluchtelingen stroom, milieuvervuiling, werkloosheid, oplopende zorgkosten, etc. Wat al deze problemen gemeen hebben is dat ze ontstaan zijn uit het willen oplossen van eerdere problemen. Zo ontstaan vluchtelingenstromen door oorlogen die in het leven werden geroepen om een probleem op te lossen.

Een probleem is niet de werkelijkheid

Zolang problemen als werkelijkheid wordt zien en niet als een perceptie zullen ze niet worden opgelost. Integendeel, ze zullen zich steeds hardnekkiger gaan manifesteren. Einstein zei ooit dat een probleem, die in een bepaalde bewustzijn is gecreëerd alleen kan worden opgelost in een hoger bewustzijn. Daarmee bedoelt hij dat door vanuit meerdere invalshoeken naar een ongewenste situatie te kijken er inzichten ontstaan die een ongewenste situatie doet verdwijnen.

Echtscheidingen

Een voorbeeld hiervan is het hoge aantal echtscheidingen. De bron van echtscheidingen is dat men denkt dat de ander hem of haar gelukkig moet maken. Lukt dat niet, dan ervaart die persoon dat als een probleem en lost dat op door te gaan scheiden. Zolang die persoon de overtuiging heeft dat een ander hem gelukkig moet maken zal het probleem van ongelukkig zijn niet worden opgelost. Door het “ongelukkig zijn” niet als een probleem te zien maar als een werkelijkheid zal dat gevoel op den duur vanzelf verdwijnen.

Geen verantwoordelijkheid willen nemen

Een probleem kan gedefinieerd worden als; het niet de verantwoordelijkheid willen nemen voor eigen leven. Een probleem ontstaat altijd in de relatie tot de buitenwereld. Zodra een probleem gezien wordt als een perceptie i.p.v. als werkelijkheid zal de ongewenste situatie vanzelf verdwijnen. Problemen zijn net als dromen bedrog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s