Plug-in organisatie

Momenteel vinden er veel ontwikkelingen plaats op het gebied van organisaties. De nieuwe vormen van organisaties maken steeds meer gebruik van de nieuwste ict technologie. Deze nieuwe organisatievormen met hun flexibele schil beginnen trekken te vertonen van een “plug-in organisatie”. Een organisatievorm die zowel on- als offline vertegenwoordigd is en gebruik maakt van plug-ins. De term plug-in is niet nieuw. Het wordt gebruikt in o.a. webbrowsers en websites.

Plug-in

Een plug-in is een los softwareprogramma met een unieke functionaliteit die pas wordt ingeladen in een webbrowser als er behoefte is aan die functionaliteit. Voordeel van deze architectuur is dat de software voor een webbrowser relatief eenvoudig kan worden uitgevoerd met behoud van alle functionaliteit. De ontwikkelaar van webbrowsers hoeft zich alleen te concentreren op de kerntaken van een webbrowser en laat de rest over aan de plug-in softwareontwikkelaars. Bekende plug-ins voor webbrowsers zijn; Java, Silverlight, Adobe reader, Windows media player, flash player, etc.

Kerntaken

Hedendaagse organisaties lijken steeds meer op de architectuur van webbrowsers. In plaats van software plug-ins worden er flexwerkers en toeleveranciers ingeplugd op het moment dat er behoefte is. Een groot voordeel van deze wijze van organiseren is dat organisaties zich alleen hoeven te concentreren op hun kerntaken. Deze kerntaken zijn duurzaam van karakter wat zorgt voor stabiliteit en continuïteit. Investeren in mensen die deze kerntaken uitvoeren is rendabel met een laag risico.

Grensvlak klant-kerntaken

De meeste behoefte aan flexibiliteit van een organisatie ligt op het grensvlak van kerntaken van een organisatie en behoefte van de klant. Juist in dat gebied zijn plug-ins effectief. Speciale klantwensen kunnen snel worden ingevuld door plug-ins in de vorm van specialisten en toeleveranciers in te schakelen. Zodra de opdracht is uitgevoerd worden de flexwerkers en toeleveranciers weer ontkoppelt. Deze werkwijze is vergelijkbaar met plug-ins in webbrowsers. De verantwoordelijkheid voor het up-to-date houden van de functionaliteit ligt bij de plug-ins (flexwerkers en toeleveranciers). De plug-in organisatie dient er alleen voor te zorgen dat de opdracht helder en eenduidig wordt beschreven zodat plug-ins snel kunnen worden gevonden.

Matching algoritmes

Het managen van een plug-in organisatie kan worden ondersteund door een digitaal platform waar iedereen is op aangesloten. Via het digitale platform worden de projecten, flexwerkers en toeleveranciers gemonitord zodat leidinggevenden een goed overzicht hebben over het hele verloop. Het digitale platform maakt gebruik van slimme algoritmes die de matching van flexwerkers, beoordelingen en persoonlijke ontwikkeling faciliteert. Big data zorgt ervoor dat plug-in organisaties steeds slimmer worden.

On- en offline

De on- en offline werelden gaan steeds meer op elkaar lijken. Het plug-in principe dat gebruikt wordt in software komt overeen met hoe flexibele schillen functioneren. Plug-in organisaties in combinatie met digitale platforms zouden wel eens een grote vlucht kunnen nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s