Onzekerheid zorgt voor welbevinden

In tegenstelling tot wat velen denken zorgt onzekerheid voor welbevinden. Dit staat haaks op het idee van de maakbare samenleving waar zekerheid als een recht en noodzaak wordt gezien om gelukkig te kunnen zijn. Dit geld ook voor organisaties die er alles aan doen om zoveel mogelijk onzekerheden uit te sluiten. Juist met het uitsluiten van onzekerheden wordt onbedoeld naar het einde van een organisatie toegewerkt.

Nieuwsgierigheid bepalende factor voor welbevinden

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat de meeste bepalende factor voor welbevinden nieuwsgierigheid is.

Als het leven een onophoudelijke reeds verrassingen kan zijn, is dat de meest vreugdevolle ervaring die je kunt hebben aldus Deepak Chopra!

Onderzoek wat onzekerheid met welbevinden doet

Bij één experiment werden de hersenen van dertig proefpersonen gescand terwijl ze water dronken (aangenaam) of frisdrank (aangenamer). Sommige personen werd verteld wat ze wanneer te drinken kregen (zeker) en andere werden in het ongewisse gelaten. De hersencircuits die te maken hebben me positieve gevoelens lichtten op als feestverlichting als personen wisten dat ze een drankje zouden krijgen, maar in onzekerheid verkeerden over wat er geserveerd ging worden.

Wat we denken dat ons plezier zal geven doet dat het juist niet

De uitkomsten uit diverse onderzoeken laat zien dat wat wij denken dat ons plezier zal geven het dat juist niet doet. In onze westerse wereld doen we veel moeite om alles te begrijpen en te kunnen voorspellen terwijl we daar juist ongelukkiger door worden. Juist onzekerheid zorgt voor een toename in nieuwigheid wat ons welbevinden verhoogt.

Als we van een onbekend iemand een positief gebaar ontvangen doet ons dat meer dan van een bekende.

Onzekerheid zorgt voor betere resultaten

Leidinggevenden die meer flexibiliteit, ondernemerschap en creativiteit wensen in hun organisatie doen er goed aan om meer te sturen op onzekerheid. Onzekerheden zorgen voor een toename van nieuwsgierigheid en expansie van het bewustzijn. Dat zijn noodzakelijke elementen die een organisatie adaptiever maken.

Het afronden van veel kleine taken per dag zorgt voor afstomping

Het veelvuldig afronden van kleinere taken zorgt voor een afname in nieuwsgierigheid en stompt af. Dat is de reden dat organisaties waar op basis van transacties wordt samengewerkt de betrokkenheid laag is en medewerkers zijn afstompt. Het langdurig werken aan een taak die veel onderzoek vergt doet een beroep op de nieuwsgierigheid van medewerkers. Daardoor ervaren ze meer welbevinden.

Co-creëren zorgt voor welbevinden

Organisaties waar samen wordt gewerkt op basis van co-creatie worden de medewerkers nieuwsgieriger, flexibelere, productiever, levendiger en gelukkiger. Dit werkt aanstekelijk op klanten die graag met blije mensen omgaan. Ervaar het zelf als je op een terras met een lachende bediening zit of een terras waar de bediening chagrijnig is.

Denk goed na als je voor zekerheden gaat

Organisaties die gaan voor zekerheid is het raadzaam om onderstaande vergelijking te lezen en na te denken of ze op deze weg willen voortgaan.

  • Nieuwsgierigheid creëert mogelijkheden, de behoefte aan zekerheid beperkt ze
  • Nieuwsgierigheid creëert energie; de behoefte aan zekerheid put uit
  • Nieuwsgierigheid resulteert in onderzoek; de behoefte aan zekerheid creëert afronding
  • Nieuwsgierigheid creëert beweging; de behoefte aan zekerheid leidt tot herhaling van zetten
  • Nieuwsgierigheid creëert relaties, de behoefte aan zekerheid creëert een defensieve houding
  • Nieuwsgierigheid gaat over ontdekken: de behoefte aan zekerheid gaat over zeker weten

Een beetje minder zekerheid is goed voor resultaat en welbevinden.

De hang naar zekerheid heeft naast nadelige effecten op welbevinden en adaptief vermogen ook het effect dat iemand denkt het zeker te weten en rigide wordt in zijn denken. Daardoor ontstaat er weerstand tegen veranderingen waar veel organisaties nu op vastlopen. Zoals alles in het leven gaat het om de balans. De balans naar zekerheid is te ver doorgeslagen. Het mag best wel een beetje meer naar de kant van onzekerheid opgaan. Dat doet het welbevinden en de productiviteit stijgen.

Bron: Nieuwsgierig? Todd Kashdan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s