Ontbrak het Feyenoord aan co-intelligentie?

Gistermiddag verloor geheel tegen de verwachting in Feyenoord van Excelsior. Had Feyenoord gewonnen dan waren ze landskampioen geworden. Dat dit niet lukte leidde tot grote teleurstelling van de fans en de spelers. Dirk Kuijt, de aanvoerder sprak uit dat hij geen verklaring had voor dit resultaat.

Hoge verwachtingen de oorzaak?

Dit fenomeen is niet uniek. Het komt vaker voor dat een voetbalploeg, die op papier sterker is verliest van een zwakkere tegenstander. Vooral als de sterkere voetbalploeg en hun supporters denken dat ze de buit al binnen hebben. Trainers zijn ervoor beducht van dit moeilijk te bestrijden fenomeen. De tegen de verwachting in teleurstellende resultaten worden vaak gewijd aan de hoge verwachtingen en druk. De vraag is of dat ook werkelijk door de druk komt of door iets anders?

Wanneer komt in team in flow?

Vanuit het bedrijfsleven is veel onderzoek gedaan naar succesvolle teams. Wat maakt een team succesvol? Wat zijn de ingrediënten die zorgen dat een team in flow terecht komt? Een team vol toppers is nog geen garantie voor succes. Vaker eerder het tegendeel. Het gaat dus niet alleen om het individu. Waar gaat het dan wel om?

Wat kunnen we leren van een termieten kolonie?

Misschien dat de natuur daar een antwoord op kan geven, Er is veel onderzoek gedaan naar termieten, die zonder de aanwezigheid van hersenen in staat zijn om zeer complexe termietenheuvels te bouwen tot wel 10 meter hoog. De temperatuurcontrole is essentieel voor de termieten die schimmeltuinen cultiveren en ook voor het verzorgen van de jonge insecten. De temperatuur in een termietenheuvel schommelt rond de 35°C en blijkt zeer goed te worden gereguleerd zonder dat er gebruik gemaakt wordt van geforceerde koeling. Onder de grond van een termietenheuvel bevindt zich en uitgestrekte stad compleet met woningen, aan- en afvoer wegen, snelwegen, rondwegen, etc.

Co-intelligentie

Hoe kan een termieten kolonie, waar de bewegingen voor het blote oog chaotisch lijken toch zo goed samenwerken? Dit fenomeen zien we terug bij voetbalploegen die hun dag hebben en waar alles lijkt te lukken en teams binnen organisaties die als een eenheid effectief opereren. Dit fenomeen wordt co-intelligentie ook wel synergie genoemd.

Wanneer ontstaat het?

Co-intelligentie ontstaat als teamleden met elkaar verbonden zijn op gevoelsniveau en er een psychologische veiligheid heerst om op de signalen van dat gevoel durven te vertrouwen. Dan ontstaat er een flow waar alles vanzelf lijkt de gaan. De bal lijkt op magische wijze telkens op de juiste plek te komen doordat spelers intuïtief aanvoelen waarheen ze moeten lopen en waar ze de bal naar toe moeten spelen. Dit komt ook binnen goed presterende teams in organisaties voor waar alles lijkt te lukken.

Het denken is een stoorzender

Grootste stoorzender van het fenomeen co-intelligentie is het denken. Zodra het denken het gevoel gaat domineren verdwijnt de verbinding, daarmee de flow en de magie van een goed presterend team. Er lijkt ineens niets meer goed te werken en er ontstaan irritaties die de prestaties verder doen dalen. Zodra b.v. voetballers gaan denken over hun aanstaande kampioenschap, wisselen ze hun gevoel in voor het denken en verdwijnt de verbinding waardoor topprestaties verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Wat heeft Feyenoord nodig?

Het denken is niet bedoelt om topprestaties te leveren. Dat kan alleen het intuïtieve deel van de mens die met elkaar in verbinding staat wat co-intelligentie mogelijk maakt. Voor Giovanni van Bronckhorst en zijn team is het de uitdaging om aanstaande zondag weer met beiden benen op de grond te staan en daarmee het intuïtieve deel met elkaar verbinden zodat er co-intelligentie ontstaat wat topprestaties mogelijk maakt.

Wil je weten wat dienend leiderschap hierin kan betekenen? Schrijf je dan in voor deelname aan een van de kosteloze workshops over dienend leiderschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s