Mannelijkheid van de 21e eeuw

De wereld raakt steeds meer in verwarring. Rolpatronen die decennia goed functioneerden verliezen hun glans. Mannelijke leiders vallen bij bosjes van hun voetstuk en laten opgebrande medewerkers achter. Afgelopen week zagen we hoe Rutte en zijn cohorten de bevolking met droge ogen zit te bedriegen met afschaffing van de dividendbelasting. Dat zijn geen goede voorbeelden van mannelijkheid.

Vrouwen hebben de mannen ingehaald

Vrouwen zijn al decennia bezig met een inhaalslag en laten mannen achter zich. Daardoor is de man/vrouw dynamiek uit balans geraakt wat leidt tot stijging in het aantal echtscheidingen. Dit gaat niet ongemerkt voorbij aan mannen. Zo kopte de Volkskrant onlangs dat de boze witte man zijn mannelijkheid terug wil. Die mannelijkheid dient dan wel in een nieuw jasje gestoken te worden want we leven niet meer in het industrietijdperk.

We doen apen te kort door ze met ons te vergelijken

Het aloude rolpatroon van de sterkste man boven op de apenrots en als kostwinner voor zijn gezin heeft zijn tijd gediend. Met die vergelijking doen we de aap eigenlijk te kort. De aap volgt de roep van de natuur terwijl de mens de roep van het ego volgt. Binnen organisaties leidt dit ego gedrag tot spanningen. De focus op alleen maar doelstellingen en resultaten behalen zijn niet meer afdoende voor succes. Samenwerking, flexibiliteit en creativiteit worden steeds belangrijker. Laren dat nou net vrouwelijke eigenschappen zijn die veel mannen ontberen.

Vrouwen zijn niet ondergeschikt en geen seksobject

Mannen dienen vrouwen niet meer te zien als ondergeschikt of als een seksobject maar als een gelijkwaardige complementaire partner met unieke kwaliteiten. Voor mannen is dat wennen. Want hoe ga je als man op gelijkwaardige wijze om met vrouwen als je dat niet geleerd hebt? Of als voorbeelden van dat gedrag ontbreken?

Mannen zijn geen vrouwen

Er zijn mannen die de transitie maken door hun vrouwelijke kant te ontwikkelen en vergeten die vervolgens te integreren met hun mannelijke kant. Zonder die integratie verliezen mannen hun mannelijke kwaliteiten en zijn niet complementair met vrouwen. Wil de man in zijn kracht komen zonder zichzelf kwijt te raken dan zal hij zijn oude aangeleerde mannelijk gedrag dienen te transformeren.

Integratie Man/Vrouw energie

Het nieuwe mannelijk gedrag is gemengd met een bepaalde mate van vrouwelijk gedrag. Dat nieuwe gedrag zorgt ervoor dat mannen betere kunnen samenwerking, creatiever worden met behoud van daadkracht en resultaat gerichtheid. Ze kunnen daarmee verbinding met vrouwen op een gelijkwaardige en complementaire wijze aangaan. Deze verbinding zorgt voor synergie, betere resultaten en welbevinden.

Kenmerken van de man van de 21e eeuw

Hoe ziet dat nieuwe gedrag er dan precies uit? Hieronder een aantal kenmerken van dat nieuwe gedrag van de man in de 21e eeuw:

  • Leeft vanuit zijn persoonlijke missie
  • Laat zich niet door emotionaliteit afleiden
  • Werkt op gelijkwaardige basis integraal samen

Hoe meer een man zijn mannelijke kant ontwikkelt hoe gemakkelijker hij zijn vrouwelijke kant kan integreren in zijn mannelijke kant en in balans komt. Deze balans in zijn man/vrouw energie zorgen voor betere relaties zowel op het werk als in de privésfeer zonder zijn mannelijkheid te verliezen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s