Lerarenstaking versterkt het probleem

Vandaag staken de leraren tegen de hoge werkdruk. Je zou zeggen dat dit de aandacht zal vestigen op de hoge werkdruk en dat er dan oplossingen zullen komen vanuit de politiek. De vraag is of staken helpt. Het lijkt er op dat staken eerder het probleem vergroot dan verkleint als we naar de resultaten kijken van de afgelopen jaren. Door te staken geven de leraren aan dat ze geen eigen regie hebben op hun werkzaamheden. Door te staken maken ze zich afhankelijk van de willekeur van politici. De leraren willen dat de politiek hun problemen oplost en geven daarmee hun macht uit handen.

Staak met het uitvoeren van zinloze administratie

Als de administratieve last het grootste probleem is voor de leraren dan kunnen ze beter staken met het uitvoeren van de administratieve werkzaamheden. Daarmee verlagen ze per direct hun werkdruk en nemen hun eigen regie weer terug. Dit geldt ook voor artsen en zorgverlener die gebukt gaan onder de hoge administratieve last. Managers en politici leggen werkenden een administratieve last op om hun eigen onzekerheden te maskeren. Managers en politici ontlopen hiermee hun verantwoordelijkheid wat voor veel problemen op de werkvloer zorgt.

Het werkelijke probleem is de volgzaamheid

Het werkelijke probleem is niet de administratieve last maar de volgzaamheid van de werkenden. Het klakkeloos uitvoeren wat politici en managers hun opleggen zonder zelf de grenzen aan te geven. Daar zit het werkelijke probleem. Het ontbreken van persoonlijk leiderschap binnen werkend Nederland leidt tot een te hoge werkdruk. Daar kan geen leider of manager wat veranderen. Dat kunnen alleen de werkenden zelf doen door hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun een eigen welbevinden en daar acties aan koppelen die hun direct voordeel opleveren.

Persoonlijk leiderschap

Acties weigeren zoals het invullen van zinloze afvinklijstjes om de onzekerheid van hun manager te sussen. Dat zal het probleem verminderen en oplossen. Laat de managers maar wennen aan hun onzekerheden en daag ze uit om zelf poolshoogte te nemen op de werkvloer. Laat ze zelf weer leren beoordelen met hun eigen zintuigen of de werkzaamheden goed worden uitgevoerd. Haal ze uit hun ivoren vergader toren. Door dit soort acties leren de managers weer om op hun eigen zintuigen te vertrouwen i.p.v. zich verschuilen achter afvinklijstjes. Dit soort acties lost het werkelijke probleem op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s