Leiders zijn geen verlossers

Als je artikelen leest die, over leiderschap gaan dan krijgt je het gevoel dat het niet meer over leiders gaat maar over verlossers. Deze leiders worden als een Messias gezien die alle problemen in een organisatie op lost. Deze beoogde verlosser zet alle medewerkers in hun kracht, weet ze te motiveren, stuurt bij waar nodig, coacht medewerkers naar hogere prestaties en heeft een inspirerende visie. Het walhalla voor organisaties.

Beheersbaarheid

Deze kijk op leiderschap is ontstaan vanuit het paradigma dat de wereld beheersbaar is en dus ook organisaties. Omdat veel hedendaagse organisaties erachter komen dat ze niet zo beheersbaar zijn als ze dachten ligt het aandachtspunt momenteel op excellent leiderschap. Want de gedachte is dat excellent leiderschap zal zorgen voor terugkeer van beheersbaarheid wat de voorspelbaarheid en rust goed zal doen.

Versimpelen en de mond snoeren

Om de illusie van beheersbaarheid in stand te houden, dient de werkelijkheid versimpelt te worden, het verleden verklaart, de toekomst voorspelt en zaken die niet beheersbaar zijn weg te laten. Het lukt hedendaagse leiders steeds minder goed om de illusie van beheersbaarheid in stand te houden. Nog steeds proberen deze leiders de paar kritische medewerkers die daar anders over denken vakkundig de mond te snoeren. De uitspraak “Je bent altijd zo negatief” is een effectief wapen om kritische medewerkers uit te schakelen. Niet alleen de leiders gebruiken dit wapen maar ook veel medewerkers.

Veranderende tijden

In deze tijd is het niet langer mogelijk om een organisatie te laten leiden door leiders van het type “verlosser” door een toename aan veeleisende klanten en de steeds sneller opvolgende ontwikkelingen in de wereld. Het paradigma beheersbaarheid dient te worden vervangen door “het pakken van kansen” die zich elke dag voordoen. Een team inrichten op dit nieuwe paradigma is een belangrijke taak van hedendaagse leiders.

Van verlosser naar dienend

Deze nieuwe wijze van werken vraagt om een dienende rol i.p.v. die van een verlosser. De nieuwe leider hoeft niet alle antwoorden op de dagelijkse vraagstukken te hebben maar inspireert en faciliteert zijn team om die antwoorden te vinden. De ooit eens bestempelde negatieve medewerker blijkt dan ineens wel een waardevolle kracht te zijn die veel voorkomende problemen helpt op te lossen of te voorkomen.

Wil je meer weten over dienend leiderschap? Ga dan naar de website www.dienendleidinggeven.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s