Leiders, managers en the war for talent

Een stagnerende of teruglopende omzet van een bedrijf roept om een verbeterstrategie. Veel managers reageren op een teruglopende omzet met het aantrekken van de teugels om zo de productiviteit te verhogen. Dit resulteert wellicht even in verbetering, maar uiteindelijk levert het overwerkte medewerkers en ontevreden klanten op. Andere managers kiezen ervoor om talent bij de concurrente weg te halen, ook wel “The war for talent” genoemd omdat ze talent als een productie eenheid zien. Vaak is het talent zo weer vertrokken. Bij beide methoden is dus de vraag te stellen: “is dit de juiste strategie voor structurele verbeteringen in de omzet?”.

Managers denken in lineaire processen

Het is een echte managers-strategie om talent te willen aantrekken of regels aan te scherpen om productiviteit te bereiken. Een typische manager denkt in lineaire processen en productie-eenheden, maar er is ook behoefte aan creativiteit, toewijding en samenhang. Dat laatste vergt andere skills, namelijk die van leiderschap. Leiders hebben visie en kunnen daardoor goed overweg met paradoxen. Veel voorkomende paradoxen zijn creativiteit versus structuur, loslaten laten met behoud van controle, richting geven zonder beperkingen. Zeer getalenteerde mensen zijn complex en zitten vol paradoxen en dat vinden managers lastig om aan te sturen.

Leiders en paradoxen

Hoe kan het dat leiders wel goed met zeer getalenteerde mensen om kunnen gaan en managers niet? Dat komt omdat leiders goed met paradoxen overweg kunnen en managers niet. Dat verschil uit zich in de wijze van controle willen uitoefenen. Zo wil een manager op detail niveau controle uitoefenen zonder het grote geheel te hoeven zien en wil een leider het grote geheel overzien en vindt details niet belangrijk. Daardoor kunnen leiders goed overweg met paradoxen omdat ze zelf een denkbeeldige lijn trekken tussen ogenschijnlijke tegenstellingen.

Conclusie

Willen bedrijven met succes het aanwezig menselijk potentieel inzetten dan kunnen ze dat het beste overlaten aan een leider die een visie weet te concretiseren en mensen te inspireren. Dat wil niet zeggen dat de rol van manager is uitgespeeld. Beide rollen van zowel leider als manager zijn belangrijk en noodzakelijk voor het succes van bedrijven. Maar de leider is het best in staat om het talent binnen een bedrijf te bevorderen en te verbinden aan een gezamenlijk doel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s