Hoe Leiders als Churchill een gewenste werkelijkheid creëren

Het is nu 70 jaar geleden dat wij bevrijd werden van de Duitse bezetting. Een van de standvastigste leiders uit die tijd was Churchill. Met zijn standvastigheid en vertrouwen in de kracht van het Britse rijk inspireerde hij vele Britten om te vechten tot het bittere einde wat hun behoede van de ondergang.

Geen marktonderzoek

Er wordt veel over leiderschap en bijhorende veranderingen geschreven. Zo zouden goede leiders mensen en bedrijven kunnen veranderen. Maar of dat ook zo is dat is nog de vraag. De worsteling van veel huidige leiders met veranderingen bewijst eerder het tegendeel. Volgens mij creëren grote leiders juist een nieuwe werkelijkheid ipv dat ze bestaande zaken willen veranderen. Ze respecteren de huidige werkelijkheid en schetsen een nieuwe werkelijkheid waar veel mensen zich graag mee willen verbinden. Ze veranderen niet om iets te veranderen maar om iets geheel nieuws te creëren. Grote leiders hebben geen marktonderzoek nodig. Ze creëren er een. Wat is nu het geheim van deze leiders?

Tweespletenexperiment

Misschien dat een wetenschappelijk tweespletenexperiment uit 2002 daar een antwoord op kan geven. Dit tweespletenexperiment toonde aan dat alles in de wereld pas solide wordt als het wordt waargenomen. Met andere woorden, iets ontstaat pas als we ernaar kijken en krijgt de vorm die we wensen. De wereld is dus maakbaar. In het volgende filmpje wordt het tweespletenexperiment uitgelegd https://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc#t=72

Mogelijkheidsgolven

Conclusie van dit tweespletenexperiment is dat de bouwstenen van ons universum geen materiedeeltjes zijn, maar mogelijkheidsgolven. Een elektron is een golf totdat het wordt geobserveerd en dan een deeltje wordt! De implicaties hiervan zijn gigantisch. Het betekent dat realiteit, dat het universum, waarvan we altijd dachten dat het ‘echt’ en ‘solide en voorspelbaar’ was, helemaal niet ‘echt’, niet ‘solide en voorspelbaar’ is. De bouwstenen van ons universum zijn geen materiedeeltjes, maar mogelijkheidsgolven; golven van potentiële mogelijkheden waarbij elektronen zo gauw ze worden waargenomen verschijnen als deeltjes.

Story telling

Wat kunnen leiders hiervan leren? Dat energie stoppen in veranderingen niet zo zinvol zijn. Door hun focus op de verandering houden ze juist de bestaande situatie in stand. Dit is vergelijkbaar met mensen die willen afvallen en hun focus richten op minder dik zijn of rokers die hun focus richten op stoppen met roken. Die aanpak werkt vaak niet. Veel zinvoller is om de focus te leggen op het creëren van een nieuwe werkelijkheid. Zo zal iemand die wil afvallen zich beter kunnen focussen op het verkrijgen van een strak lichaam en een roker op een gezonde levensstijl. Een leider kan beter een nieuwe werkelijkheid creëren d.m.v. story telling hoe die nieuwe werkelijkheid er uit zal zien dan de bestaande situatie veranderen. Hoe meer mensen zich met de nieuwe werkelijkheid vereenzelvigen, des te sneller zal de nieuwe werkelijkheid zich manifesteren.

Winston Churchill

Voorbeelden van leiders die nieuwe werkelijkheden manifesteerden zijn Steve Jobs, Bill Gates, Winston Churchill en Nelson Mandela. Zij waren in staat om grote groepen mensen te inspireren door te vertellen hoe ze een nieuwe werkelijkheid voor zich zagen. Hun rotsvast geloof in zichzelf en hun missie maakte deze leiders succesvol.

Imiterende leiders

Veel (huidige) leiders laten zich leiden door de markt, concurrentie en klanten. Ze zijn daardoor niet in staat iets werkelijk nieuws te creëren. Ze imiteren anderen en grijpen vaak terug op oude methoden zoals bezuinigingen, reorganisaties, meer controle, etc. Dat is een van redenen dat de huidige crises zich voort blijft slepen. Deze leiders weten niet hoe ze radicaal een nieuwe werkelijkheid kunnen creëren. Ze komen niet verder dan op instructie niveau hun organisatie of land te besturen en niet door groepen mensen te inspireren met een nieuwe werkelijkheid. Zouden ze dat wel doen dan ontstaat er vanzelf een groep volgers die meewerken om die nieuwe werkelijkheid te helpen manifesteren. Het collectiefbewustzijn zorgt daarvoor.

Conclusie:

Grote leiders creëren een nieuwe werkelijkheid door veel mensen te inspireren die mee helpen om die nieuwe werkelijkheid te manifesteren. De wetenschap heeft dat aangetoond met het tweespletenexperiment. De huidige wereld crises kunnen we te lijf door de gehele wereld te betrekken in het definiëren van een nieuwe werkelijkheid die het hoogste goed dient voor alle burgers. Als veel burgers zich kunnen vinden in die nieuwe werkelijkheid zal die nieuwe werkelijkheid ook daadwerkelijk gemanifesteerd worden. Het enige wat we nodig hebben is lef, een groot voorstellingsvermogen en vertrouwen om het op deze wijze te doen. De wetenschap heeft aangetoond dat het kan. Churchill liet het zien in WOII. De uitdaging is nu aan de huidige mensheid.

Bron: http://welvaartvooriedereen.nl/2015/04/het-revolutionaire-van-de-kwantumfysica/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s