Het recept voor succes: alchemie

Tegenwoordig wordt er veel over talent en ondernemerschap gesproken. Veel bedrijven en professionals zijn koortsachtig op zoek naar het recept voor succes, maar de recepten van succes die je door vele adviseurs en consultants worden aangeboden vallen regelmatig tegen. Hoe lukt het sommige mensen dan wel om ver boven zichzelf uit te stijgen?

De Alchemist

Een boek dat mij heeft geïnspireerd in mijn eigen zoektocht naar excellentie is “De Alchemist” van Paulo Coelho, een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het boek gaat over een herdersjongen die zijn lotsbestemming wil vinden en gedurende een reis leert naar zijn hart te luisteren en de taal van de wereld te spreken. Hij komt er uiteindelijk achter dat alle wijsheid al in hem zit.

Sprankelen

Tijdens zijn reis beland de herdersjongen in een afgelegen dorpje waar hij in een matig succesvolle kristalwinkel gaat werken. Zonder enige training, zonder marketingstrategie, en zonder consultant of adviseur zorgt hij er vervolgens voor dat de winkel floreert, slechts door elke dag het kristal vol toewijding te poetsten en te rangschikken. De winkel gaat sprankelen en steeds meer klanten, van

heinde en verre, worden naar de winkel ‘getrokken’. Het enige wat nodig bleek voor de winkel om succes te hebben was de oprechte toewijding van de jongen.

Nelson Mandela

Ook iemand met oprechte toewijding is Nelson Mandela. Hij zat 18 jaar lang gevangen en had slechts recht op één bezoek of brief per half jaar, die In de praktijk echter lang vertraagd of gecensureerd werden. Ondanks al die beperking, zonder gebruik te maken van trainingen en adviseurs, bleef hij

geloven in zijn doel en wist hij zich te ontwikkelen tot een leider van wereldformaat. Wat nodig bleek was zijn toewijding zijn geloof in de kracht van zijn eigen kunnen.

Succesformule

Hier worden slechts twee voorbeelden gegeven, maar er zijn nog vele van zulke voorbeelden te bedenken. Wat succesvolle mensen gemeen hebben: ze hebben vol vertrouwen in hun kwaliteiten. Succesvolle mensen worden niet gemaakt, maar ze creëren zichzelf. Ze weten dat ze het zelf moeten doen, ze weten wat ze zelf kunnen en waar ze eventueel ondersteuning van trainers of coaches nodig

hebben. Ze werken met toewijding aan hun droom en doen hun product of boodschap sprankelen. Zoals alchemisten kennen ze de formule voor excellente materie: eenvoudig materie + een flinke dosis oprechte toewijding en zelfkennis, even roeren = sprankelend succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s