“Grote Dikke Ik” en de schaduw van Jung

Afgelopen week werden we getrakteerd op twee prachtige voorbeelden van hoe de Jungiaanse schaduw zich presenteert op de werkvloer. Zo zorgde een recent interview van onze minister-president Mark Rutte voor de nodige commotie met zijn “Grote Dikke Ik” uitspraak, en kwam pestgedrag op de werkvloer onder de aandacht. Beiden zijn gedragingen die komen vanuit de schaduw van de mens.

Wat is de schaduw?

De schaduw is door psycholoog Jung beschreven als het deel van het onbewuste waar mensen hun negatieve eigenschappen, emoties en gedachten verstoppen. Ze onderdrukken deze eigenschappen om zo geaccepteerd te worden door hun omgeving. Maar zoals met een strandbal onder water proberen te verstoppen, is het niet zonder gevolgen; zodra je meerdere strandballen tegelijk onder water probeert te houden, of je door vermoeidheid verzwakt, loop je het risico dat alle strandballen ineens uit het water in je gezicht knallen.

Demonen

Maar wat moet je dan met je schaduwzijde? Je wilt je negatieve eigenschappen niet open en bloot stellen, maar je wilt ze ook niet zodanig onderdrukken dat ze in stressvolle situaties als een duveltje uit een doosje naar boven komen. Ze koste wat kost verborgen houden lukt niet, het negatieve manifesteert zich dan zodanig dat je persoonlijkheid door het donkere en demonische wordt overgenomen, met alle gevolgen van dien. Het beste is om je tijdig bewust te worden van je schaduw, en het op een veilige manier tot uiting brengen.

Projecties

Je projecties kunnen je helpen jouw schaduw te leren kennen. Projecties komen tot stand via een onwillekeurige mechanisme van het ego; eigenschappen die je van jezelf niet accepteert, projecteer je op een ander. Hoe sterker je bijvoorbeeld overtuigd bent van iemands wandaden, hoe groter de kans is dat je zelf schuldig bent aan dezelfde misstappen. Zo zal iemand die zijn “relaxte” kant onderdrukt, anderen die zich relaxt gedragen als lui bestempelen. Of als je zelf onbewust je wens naar aandacht onderdrukt, en geneigd ben jezelf weg te cijferen, hoe sneller je een collega zal beschuldigen van aandachttrekkerij.

Pesters

Uit diverse recente onderzoeken blijkt dat pestgedrag op de werkvloer veel voorkomt. Projectie speelt hier meestal een grote rol in. Om het pestgedrag te stoppen haalt straffen niet veel uit, de pester en gepeste projecteren hun eigen gedrag op de ander en voelen zich er niet verantwoordelijk voor. De beste oplossing is om beide partijen bewust te maken van het projectieproces. Als pester en gepeste in staat zijn verbinding te maken met hun eigen schaduw en die leren accepteren, dan zal het pestgedrag stoppen.

“Grote Dikke Ik”

Ook minister president Mark Rutte viel onlangs in de valkuil van het projecteren van zijn eigen schaduw op een ander. Tijdens een interview trok hij fel van leer tegen het zelfzuchtige ‘Grote Dikke Ik-gedrag‘ van bankiers, bestuurders en werklozen. Dit interview leverde veel beroering op, omdat Mark Rutte de voorman is van een partij waar geld verdienen juist centraal staat. Met de uitspraak “Grote Dikke Ik” kwam Rutte zijn onderdrukte schaduwzijde ‘zelfzuchtigheid’ als een strandbal plots boven water.

Conclusie

Om de macht van de schaduw in te tomen is het belangrijk om verbinding te maken met je schaduw, voordat het een eigen leven gaat leiden. Door je projecties te observeren leer je je schaduw kennen. Doe je dat niet dan komen negatieve eigenschappen en emoties als een duveltje uit een doosje op een ongelegen moment naar boven.

Je zult zien dat je veel van je schaduw leert, er liggen niet alleen ongewenste emoties en eigenschappen verborgen, ook kun je er vroeger weggestopte en vergeten talenten vinden. Wat schuilt er in jouw schaduw?

Bron: Het schaduw effect van Deepak Chopra, Debbie Ford, Marianne Williamson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s