Groeifase; de nacht van de ziel

Herken je gevoelens van ontreddering, depressiviteit, onzekerheid, eenzaamheid, angst en geen hoop op een betere toekomt? Dan bevindt je je misschien in een spirituele groeifase. Deze groeifase wordt “de donkere nacht van de ziel” genoemd.

Je staat niet alleen. Steeds meer mensen doorlopen deze groeifase, die “de nacht van de ziel” wordt genoemd.

Overgangsfase van onthechting van materiële zaken

Dagelijkse zien we de effecten van deze groeifase om ons heen. Burn-outs, depressiviteit, eenzaamheid, ontreddering en geen hoop op een betere toekomst. Tijdens deze groeifase vindt er een onthechting plaats van de materiële en zintuiglijke waarneembare wereld. Niet langer beleef je de wereld zoals je gewend was en dat wekt veel angst op.

Wisseling van identiteiten

Deze groeifase heeft grote gevolgen voor je identiteit. Waar je voorheen je identiteit ontleende aan bezit, kennis, carrière, relaties en zelfbeeld heeft dat ineens geen waarde meer. Ineens voel je sterk de behoefte om te veranderen van werk, het beëindigen van onvruchtbare relaties, breken met familie leden, religie, etc. Je bent voor de buitenwereld ineens een vreemde geworden die van het padje af lijkt te zijn gevallen.

Een rups wordt eerst vloeibaar voordat hij een vlinder wordt

Je hebt je oude identiteit afgeworpen en bevindt je in een niemandsland. Net zoals een rups eerst vloeibaar wordt voordat het een vlinder wordt wordt ook jij “vloeibaar”. Je voelt de noodzaak om op onderzoek te gaan naar wie je werkelijk bent. Gedurende deze zoektocht ontdek je stap voor stap je authentieke zelf en vormt je een nieuwe identiteit. Dit gaat gepaard met de behoefte om veel alleen te zijn. Na verloop van tijd, voel je vanuit de leegte dat je weer vaste voet aan de grond krijgt.

De leegte wordt je nieuwe thuis

Niet langer voelt de leegte als een bedreiging maar als een aangename plek waar je tot jezelf kan komen. Het wordt je nieuwe thuis. Een plek waar je contact maakt met je inspiratie en wie je werkelijk bent. Je voelt geen behoefte meer om anderen te willen veranderen, controleren of te sturen. Wereldse gebeurtenissen brengen je niet meer uit balans. Je aanvaardt het leven zoals het zich aandient en voelt een diepe vrede.

Contact met je onveranderlijke kern

Je hebt contact gemaakt met je onveranderlijke kern. Vanuit je contact met je onveranderlijke kern zijn veranderingen geen bedreiging meer maar een potentieel. Veranderingen wakkeren je nieuwsgierig en levendigheid aan. Mensen, die je voorheen wilde manipuleren en controleren verdwijnen uit je leven omdat ze geen grip meer op je hebben. Je bent aangekomen in de bewustzijnsfase “sociaal”, ook wel persoonlijk leiderschap genoemd.

Oude op hiërarchie gebaseerde organisaties passen niet meer bij je

De nieuwe jij past niet meer in verouderde hiërarchische organisaties gebaseerd op macht en controle. Jij voelt je thuis in organisaties waar iedereen gelijkwaardig is aan elkaar, waar persoonlijke ontwikkeling en werken aan een gezamenlijk hogerdoel de normaalste zaak van de wereld is. De nacht is voorbij en de wereld lacht je weer toe.

Wil je meer weten over deze groeifase stuur dan een e-mail sturen naar Sybren van der Schaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s