Een ware leider kent zijn querencia

Een belangrijke eigenschap van een leider is een gebied in zichzelf te vinden waar geen angst heerst maar zuiver bewustzijn. Vanuit dat gebied verdwijnt de chaos en kan een leider richting geven voor het hoogste goed. Veel huidige leiders ontberen zo’n gebied in zichzelf waardoor ze niet in staat zijn, goed richting te kunnen geven. Ze schieten alle kanten op wat voor veel verwarring zorgt. Leiders die wel in staat zijn om dat gebied binnen in zichzelf te betreden creëren rust en geven helder hun visie weer waarmee ze hun omgeving inspireren. Zo’n gebied waar geen angst heerst maar zuiver bewustzijn wordt in het spaans “querencia” genoemd. Querencia komt uit het stierenvechten.

Stierenvechten

Een Stier kan midden in een gevecht zijn eigen plek in de arena vinden waar hij veilig zich voelt. Daar kan hij zijn kracht en snelheid herwinnen. Deze plek en die innerlijke toestand wordt zijn querencia genoemd. Zolang de stier tot razernij gebracht kan worden en blijft reageren, heeft de matador de touwtjes in handen. Als de stier echter zijn querencia vindt, verzamelt hij zijn krachten en raakt hij zijn angst kwijt. Vanuit het oogpunt van de matador is de stier nu pas echt gevaarlijk, omdat hij contact heeft gemaakt met zijn kracht. De stier is niet meer te verleiden maar gaat zichzelf leiden.

Querencia maakt een stier gevaarlijk

Om deze reden wordt een stier maar eenmaal toegelaten in de Arena en gedood. Zou een stier vaker optreden in een Arena en zijn querencia vinden dan wordt hij te gevaarlijk voor de matador’s. Zijn querencia vinden is voor een stier een krachtig wapen om te overleven. Voor de mens geldt hetzelfde. Mensen die een gebied in zichzelf weten te vinden waar de angst verdwijnt en zuiver bewustzijn heerst zijn onnavolgbaar en uiterst effectief. Ieder mens heeft de potentie om zo’n gebied te creëren.

Leiderschapstrainingen

Veel leiderschapstrainingen gaan aan dit fenomeen voorbij. Leidinggevenden worden getraind op sociale vaardigheden, strategie en management vaardigheden. Hoe ze vanuit hun dieptes wezen leiding kunnen geven wordt nauwelijks aangeraakt. Juist in dat diepste wezen vindt leiderschap zijn oorsprong. Daar onderscheidt de ware leider zich van de kunstmatige leiders die in het huidige tijdsgewricht massaal door de mand vallen.

Van chaos naar hoogste goed

We hebben nu leiders nodig die hun eigen querencia weten te vinden en vanuit dat gebied richting geven in deze chaotische tijden. Een leider die vanuit zijn querencia opereert ziet de wereld niet als chaos maar vol mogelijkheden en weet daar iets constructiefs tot stand te brengen voor het hoogste goed. Querencia vindt een leider door zijn emoties te observeren, voelen en er zich niet door laat leiden. Emoties zijn boodschappers tussen de ziel en buitenwereld die eerst dienen te worden ontcijferd alvorens een leider er iets zinvols mee kan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s