De “zinloze” mens

Wie goed om zich heen kijkt ziet steeds meer mensen uit balans raken. Kranten, politie, GGZ instellingen etc. rapporteren regelmatig over het toenemend aantal verwarde mensen in de maatschappij. Het aantal burn-outs blijft maar stijgen en lijkt epidemische vormen aan te nemen. Oude vertrouwde zaken die eens tot steun waren vallen steeds meer uit elkaar. Het uit een vallen van externe structuren noopt mensen om terug te vallen op hun innerlijke structuur. De meesten mensen in de westerse maatschappij hebben een onontwikkeld innerlijke structuur waar ze op terug kunnen vallen.

Zingeving

Zingeving wordt steeds vaker genoemd als een gemis in werk en leven. Het lijkt een graadmeter te zijn van hoe goed een innerlijke structuur is ontwikkeld. Steeds meer mensen gaan op zoek naar zingeving en wisselen zelfs van baan of partner om die te vinden. Het blijkt een zeer grote behoefte te zijn in de huidige mens. Wat is zingeving precies en hoe kun je zingeving creëren?

Spontaan handelen

Zinloosheid ontstaat bij het onvermogen om spontaan te handelen en eigen, echte gevoelens en gedachten tot uitdrukking te brengen. Mensen schamen zich het meest als ze niet zichzelf zijn. Mensen vinden zingeving als hun denken, voelen en zeggen wat er in hun leeft uit hunzelf komt. Dat ze kunnen creëren en produceren vanuit hun kern en dus niet dupliceren wat aan ander heeft uitgedacht zoals nu vaak het geval is.

Talenten verkopen voor geld

In onze huidige cultuur produceren we niet meer voor concrete bevrediging (zingeving) maar voor het abstract doel om goederen te verkopen. Zo beschouwen we ook onze persoonlijke eigenschappen, talenten en het resultaat van onze inspanningen als goederen die voor geld, aanzien en macht verkocht kunnen worden. We verleggen die directe bevrediging van het scheppen en produceren naar de handelswaarde van het voltooide product. Veel mensen krijgen pas een kick als iets af is of voldaan aan een KPI. Ze krijgen geen kick meer van het produceren.

Macht van het geld

Veel zaken in onze huidige wereld draait om resultaat. Vluchtelingen, zieken, ouden van dagen, etc. worden gezien als een negatief resultaat en als kosten post. Het leed en gebrek aan zingeving staat niet centraal maar resultaten en de kosten. Ook binnen bedrijven draait het steeds meer om het resultaat en kosten beheersing. Menselijke waarden lijken te verdwijnen of worden pas interessant als het geld oplevert. Het leven sijpelt langzaam uit de maatschappij met alle gevolgen van dien.

Focus op produceren

De mens staat voor een grote uitdaging. Het leven weer terug brengen in de maatschappij en de macht van resultaten en het geld temperen. Dan kunnen we ons weer gaan focussen op wat ons direct bevredigt en zingeving geeft. Vanuit onze innerlijk weer leren creëren en produceren i.p.v. focussen op resultaat. Weer leren genieten van het maken van mooie dingen. Eerlijk onze gevoelens tonen en denken en zeggen wat er in ons leeft. De mens is meer dan een werknemer waarvan verlangd wordt dat hij doet wat hem bevolen wordt.

 

Bron: De angst voor vrijheid – Erich Fromm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s